Aktualna revija

Svetovalka doc. dr. Mateja Logar, dr. med., je zaposlena pravzaprav na treh delovnih mestih. Pretežni del službenih obveznosti opravlja kot specialistka infektologinja na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, en del je v službi za obvladovanje in preprečevanje bolnišničnih okužb, ki je ravno tako del Univerzitetnega kliničnega centra, 20 odstotkov pa je zaposlena na medicinski fakulteti.

Nas je veliko. Virusov še mnogo več … Z njimi nismo ravno najboljši prijatelji, moramo pa nekako sobivati. Včasih je močnejši eden, drugič drugi. Tale zadnji, na katerega so se usmerili žarometi v zadnjih mesecih, nam je še posebno zagrenil in spremenil življenja. Oziroma smo si jih, so nam jih …

Pandemija covida-19 ima lahko hude posledice z visoko smrtnostjo obolelih in grozečim kolapsom zdravstvenega sistema ter različne dolgoročne posledice. V boju zoper covid-19 je zelo učinkovita zlasti preventiva.

Zaradi krize, ki jo je povzročil koronavirus, je turizem v Evropi in po vsem svetu ena od panog, ki jih je epidemija najbolj in najhitreje prizadela. Stroge omejitve gibanja, ki ne veljajo le med državami, temveč tudi znotraj njih in v samih mestih, so povzročile strmoglavljenje povpraševanja po turističnih storitvah.

Dobro je, da si kdaj pa kdaj izmerimo vrednost sladkorja v krvi. Tako kot si je vsake toliko dobro izmeriti krvni tlak in se stehtati. Dobro je skrbeti zase.

Okužbe sečil so med najpogostejšimi vnetnimi obolenji. Zaradi kratke in ravne sečnice, ki leži blizu anusa, ženske zbolijo do 30-krat pogosteje kot moški, najpogosteje gre za mlajše, sicer zdrave ženske. Ponavljajoča se vnetja sečil ima kar četrtina žensk, starejših od 65 let. S starostjo pa se pogostnost vnetij sečil poveča tudi pri moških, večinoma zaradi težav s prostato.

Z začasno splošno prepovedjo gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih smo ob razglasitvi pandemije številni obtičali doma. Zdaj se nam zastavlja vprašanje, kdaj ponovno začeti telesno aktivnost zunaj našega doma ter katerih varnostnih navodil se bo treba držati.

Spoštovani!

Že daljše obdobje imam težave s sklepi. Sprva sem bolečino v kolenih in levem kolku čutila zgolj ob večjih obremenitvah, še posebno ob jutranji hitri hoji s palicami na bližnji hrib.

Mleko in odrasli

Mleko in odrasli Izpostavljeno

Laktozna intoleranca je sindrom s kliničnimi težavami, ki nastanejo zaradi neprebavljanja laktoze ali mlečnega sladkorja. Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, prisoten le v mleku sesalcev.

V naravi na nas prežijo drobna bitja, katerih ugriz je za človeka nevaren, saj lahko pride do prenosa nekaterih bolezni. Gre seveda za klope. Najpogostejši bolezni, ki ju prenašajo, sta klopni meningoencefalitis in lajmska borelioza, redkeje pa prenašajo tudi humano granulocitno anaplazmozo.

Vraščeni noht se največkrat pojavi na nožnem palcu in je pogostejši pri moških ali pri športnikih, ki imajo bolj obremenjena stopala. Noht se vrašča v okoliško tkivo, kar lahko povzroči vnetje, hudo bolečino, gnojenje in včasih celo bakterijsko okužbo. Stanje je lahko izjemno boleče, prav zato je dobro vedeti, kako si lahko pomagate.

Prebava vsakega posameznika je nekoliko drugačna. Odvajanje blata je odvisno od številnih dejavnikov. Močno je odvisno od življenjskega sloga, starosti posameznika, spola, prehrane, zaužite tekočine, gibanja, starosti, zdravil, sistemskih bolezni, kot so diabetes, hipotiroza, nevroloških bolezni, kot sta parkinsonova bolezen in multipla skleroza, psihičnega stanja …

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112