Natisni to stran

Pečena kaša z jabolki

maj 09

Recept se dobro obnese zlasti za večerjo, za katero krepka mesna jed ni prav primerna, ali pa za bolj dieten dan, recimo po zelenjavni juhi.

Za štiri osebe potrebujemo:

  • liter mleka,
  • 20 dag prosene kaše,
  • 3 do 4 kiselkasta jabolka,
  • maslo,
  • cimet ali mešanico začimb za jabolčni zavitek,
  • sladkor,
  • rozine (2 pesti),
  • 2 žlici ruma,
  • 2 jajci,
  • vaniljin sladkor

Priprava

Kašo, posoljeno in z rezino masla (približno 20 gramov), skuhamo v mleku do mehkega (15 do 20 minut) in ohladimo. Rozine namočimo v rumu, odcedimo. Jabolka olupimo, očistimo, narežemo na rezine in jih dušimo na približno 20 gramih masla; dodamo žlico do dve sladkorja, da malo karamelizira, ter začinimo s cimetom ali z mešanico začimb. Dušimo približno 10 do 15 minut. Sladkor (8 dekagramov oziroma 4 polne žlice) in vrečko vaniljinega sladkorja penasto umešamo v dva rumenjaka, beljaka pa stepemo v sneg. V kuhano kašo nežno umešamo odcejene rozine, rumenjakovo peno in sneg. Pekač (keramičen, za narastke, lahko tudi tortni model) namažemo z maslom in drobtinami, nato damo vanj polovico zmesi. Prek nje razporedimo dušena jabolka in dodamo preostanek. Pečemo pri 180 stopinjah Celzija približno 30 do 40 minut (odvisno od pečice). Naredi naj se zlato rjava skorjica.

Dober tek!

dr kuha 1 dr02

dr kuha 2 dr02