Jušna govedina s porom

apr 15

Zagotovo ni malo gospodinjstev, ki imajo v nedeljo na jedilniku govejo juho. Odlična je, se strinjam. Tudi govedina iz juhe je nadvse okusna, vendar pogosto ostane v hladilniku. Nadvse dobra je v solati, na primer s čebulo in trdo kuhanim jajcem, danes pa za spremembo z ostankom jušne govedine pripravimo topel obrok.

Priprava

doktor kuha 12 1

Za štiri osebe potrebujemo:

 • 1/2 kg govedine iz juhe (najboljši je bočnik),

• dva manjša pora,

• svetlo sojino omako,

• oljčno olje, maslo, sol, poper, začimbe.

Govedino narežimo na lističe (pribl. 3 x 1 cm), ki naj bodo tanjši od pol centimetra. Čim tanjši so, tem bolj se bodo med mariniranjem zmehčali. Dodajmo sojino omako, zadošča dobra žlica, malo mletega popra in dve žlici oljčnega olja. Če jo imamo pri roki, kot dodatek dobro prija kitajska mešanica petih začimb (Chinese Five Spice), a ni nujna. Lahko dodamo nekaj grobo mletega česna in ščepec suhega majarona.

Dobro premešamo, da se meso lepo prepoji, in na sobni temperaturi pustimo vsaj dvajset minut. Por narežemo (tudi zelene dele), ne predrobno, in ga na žlici vročega oljčnega olja in malo masla zelo na hitro prepražimo. Dolžina praženja je odvisna od tega, komu bomo postregli. Nekatere moti, če por še malo škripa pod zobmi, drugim je to všeč, vsekakor pa je por bolj okusen in zdrav, če ni preveč zmehčan. Malo posolimo, dodamo marinirano govedino in popražimo samo še toliko, da se mešanica enakomerno pregreje.

Priprava je torej skrajno preprosta in hitra. Za prilogo postrežemo kuhan riž, najbolje basmati. Zraven prija kozarček refoška.

Dober tek!

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112