Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Bolečina v trebuhu

mar 31

Spoštovani,

zadnje mesece se mi pojavlja bolečina desno pod rebri. Ta bolečina v trebuhu je tiščeča, traja približno petnajst do dvajset minut in jo lahko zdržim. Po praznovanju rojstnega dne pred nekaj dnevi pa se je bolečina pojavila pod rebri desno in se širila proti hrbtu. Trajala je pol ure in je bila kar huda, sililo me je na bruhanje. Opazila sem, da se bolečine pojavijo, če pojem malce več težke hrane (cvrtje, jajca, slaščice, oreščki). Naj povem, da sem stara 56 let, ne kadim, ne jemljem zdravil in imam nekaj kilogramov preveč. Doslej nisem imela takih težav. Prosim, svetujte mi, kako naj ukrepam.

Vera z Dolenjske

ODGOVOR:

Gospa Vera,
bolečine v trebuhu, ki jih opisujete, so lahko žolčne kolike. Žolčna kolika je bolečina, ki navadno prihaja v napadih in jo povzročajo žolčni kamni. Pogosto se pojavi pod desnim rebrnim lokom in se širi v žličko ali pasasto v hrbet. Traja od petnajst do trideset minut, spremljata pa jo lahko slabost ali bruhanje. Za razjasnitev vzroka vaših težav vam svetujem pregled pri zdravniku, ki bo opravil klinični pregled in po potrebi tudi laboratorijski pregled krvi ter vas usmeril na ultrazvočno preiskavo trebuha. Ultrazvok trebuha je neboleča, neinvazivna in razmeroma hitra preiskava, ki omogoča zanesljivo diagnostiko sprememb in bolezni organov ter drugih struktur v trebušni votlini. Pri ultrazvočni preiskavi trebuha ni škodljivega ionizirajočega sevanja.
Če boste preiskavo opravili v dopoldanskem času, je zelo pomembno, da ste tešči, če pa bo potekala preiskava popoldne ali zvečer, zaužijte zadnji obrok vsaj šest ur pred preiskavo. Uro pred preiskavo popijte pol litra vode in zadržite urin v sečnem mehurju. Glede na rezultate vseh opravljenih pregledov vam bo zdravnik svetoval ustrezno zdravljenje. Če opisano bolečino povzročajo žolčni kamni, bo potreben operativni poseg, in sicer operativna odstranitev žolčnika. Dokler ne opravite svetovanih pregledov, pa se vsekakor ogibajte hrani, ki sproži opisane bolečine. Za ublažitev količne bolečine vam zdravnik lahko predpiše ustrezna protibolečinska zdravila.

Prebrano 5415 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112