Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Podivjani hormoni ali »NORA BABA«?

mar 31

Spoštovani,
Sem aktivna ženska srednjih let, ki je ravno dobro zakorakala v meno, s katero se – mimogrede, uspešno spopadam, čeprav se soprog vedno ne strinja s to trditvijo – kar slišim njegove misli : »Ženska zoprna.«
Ne bi si rada komplicirala življenja, pa tudi ne bi rada vseh težav pripisala staranju in meni… Včasih se sprašujem - je mena stanje telesa ali duha, saj so včasih težave težko »dokazljive«. Včasih so težave z nespečnostjo (pa jih pripisujem luni ali skrbem…), včasih pomanjkanje volje, energije (pa je tu spet luna ali slab spanec ali spomladanska utrujenost), pa izpadanje las in slabi nohti, bolečine v sklepih (trdi sklepi)… Vse našteto pač sodi k zrelim letom, težje pa se sprijaznim z vročinskimi oblivi (sploh, če je to v času sestankov, pogovorov... da o pridobivanju teže (pol kilograma na mesec) sploh ne zgubljam besed.

Zdravim se tudi zaradi težav s ščitnico, že sedem let.

Bolj me skrbi razbijanje srca oziroma neenakomerno bitje. Včasih čutim močno razbijanje ali kot trepetanje, včasih pa se mi zdi, kot da obmiruje oziroma se muči - takrat to doživljam kot tesnobo. Pred kratkim, ko sem se zvečer odpravila spat, ta občutek ni minil, zdelo se mi je, da me nekdo drži za vrat in da mi je vsa kri udarila v glavo. Tako sem se prestrašila, da sem sredi noči klicala zdravnika na dom. Ob pregledu mi je zdravnica doma opravila tudi EKG, ki pa težav ni pokazal, zato mi je svetovala Holter in naj obiščem tirologa. Opraviti moram laboratorij in se mogoče pogovoriti o hormonski terapiji?

Zdi se mi, da ko ne želim zapletati in posvečati pozornosti nadlogam, te postanejo še bolj zapletene. Kaj mi svetujete vi? Katere, če sploh, preglede naj opravim in pa, kako to lahko naredim hitro in morda na enem mestu?

ODGOVOR:

Spoštovani,

Naj najprej povem, da se mi glede na vaše pisanje res ne zdite »zoprna baba«, vaše težave in težave ob težavah so popolnoma razumljive. In verjemite, da niste edina.

Pa se lotiva vaših tegob lepo po vrsti.

Vse težave, ki jih opisujete, dejansko lahko pripišemo menopavzi in hormonskim spremembam. Vročinski oblivi so najbolj značilna težava v tem obdobju. Poleg teh je tu še nočno znojenje, utrujenost, glavobol, nespečnost, vrtoglavica, razbijanje srca, občutek tesnobe pri srcu, motnje razpoloženja, bolečina v želodcu, kasneje pa tudi izpadanje las, krhki nohti, suha nožnica, zmanjšana želja po spolnih odnosih.

Pri nekaterih simptomih pa je vendarle nemogoče brez temeljitega pregleda reči, da jih povzroča »samo« mena oz. pomanjkanje hormonov. Gre predvsem za simptome, povezane s srcem – z morebitnim nerednim bitjem, občutkom tiščanja v prsih, pa tudi vrtoglavico in bolečinami v predelu želodca. Nekaj podobnega opisujete tudi sami in ob pojavu le-teh ste povsem pravilno reagirali in poklicali pomoč. Potrebno je izključiti akutno dogajanje, ki je lahko potencialno nevarno, nato pa narediti diagnostiko v smeri, upamo, izključitve srčno-žilnih vzrokov težav (te so v času menopavze zaradi upada zaščite, ki jo nudijo ženski spolni hormoni, lahko bolj pogoste). Zdravnica vam je svetovala Holter (24-urno snemanje EKG-ja), jaz bi dodala še pregled pri kardiologu, morebiten UZ srca. Vsekakor je na mestu laboratorijski pregled hormonov ter posvet pri ginekologu glede morebitne uvedbe hormonsko nadomestnega zdravljenja.

Spremenjen nivo hormonov v menopavzi vpliva tudi na druge žleze, ki izločajo hormone. Tako je v klimakteriju oz. v meni pogosto porušeno prav delovanje ščitnice. Nekatere težave, ki so lahko znak menopavze, so lahko tudi posledica neravnovesja ščitničnih hormonov. Navajate, da se zaradi ščitnice zdravite že nekaj let – sklepam, da imate redne, vsaj enkrat letno, kontrole ščitničnih hormonov. Če je od zadnje kontrole minilo več časa, vam vsekakor svetujem kontrolo le-teh in posvet z izbranim zdravnikom, po potrebi pa tudi s tirologom.

Sliši se kot veliko »dela« in »nalog«, čisto nič v smeri vaše želje po ne-kompliciranju, kajne? Pa ne bo tako hudo. Za sklop »srce« se lahko naročite in opravite vse na enem mestu npr. na Kliniki Doktor24, prav tako za pregled pri ginekologu (če seveda želite) ter pri tirologu.

Vse dobro!

Prebrano 4814 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112