Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zakaj se bojimo pregleda

mar 31

Spoštovani,
Imam nekaj manjših težav, ki jim ne najdem razloga
V zadnjem letu so se mi začele pojavljati različne težave, na katere sprva nisem bila pozorna, in sicer: pritisk oziroma občutek tiščanja na blato ob intenzivni hoji in teku, občasne (dvakrat – trikrat mesečno) driske, ki jih ne morem povezati s hrano, slabost, pa ne kot siljenje na bruhanje (običajno zvečer npr., ko pojem sladoled), napenjanje.
Pred pol leta sem začela opažati madeže sveže krvi v blatu oziroma na papirju. Zares me je zaskrbelo, ko se je dvakrat »zgodila« večja količina krvi, morda 1dcl.
Takoj sem se posvetovala z zdravnikom, dobila napotnico, naredili so mi že UZ trebuha in tudi kolonoskopijo sem že opravila.
Na tem mestu naj priporočim, da bi morali zdravniki vsem povedati oziroma ponuditi možnost, da pregled, ki je – blago rečeno – neprijeten, opravijo s sedacijo ali celo anestezijo. Meni je to možnost predstavil zdravnik, ko je naletel na moj odpor in strah pred bolečino. Odločila sem se za možnost s sedacijo in glede na moj prvotni strah, je bil pregled skoraj prijeten – verjetno tudi zaradi izvida, ki ni pokazal nobenih nevarnih sprememb – vsekakor pa zanimiv, saj sem ves čas spremljala potek na monitorju.
Glede na to, da pregled ni pokazal razloga, težave pa vztrajajo, me zanima, kje bi lahko bil vzrok.
Sicer živim relativno zdravo, se redno gibljem, pazim pri prehrani – jem veliko sadja, zelenjave, kosmičev. Imam nekaj kilogramov preveč.

bralka Magda, 51 let

ODGOVOR:

Spoštovana Magda.


Krvavitev iz črevesja se pojavi zaradi različnih vzrokov. Ker je ena od možnosti tudi rak širokega črevesja in danke, svetujemo pri ponavljajočih krvavitvah kolonoskopijo. Če s preiskavo ugotovimo normalno sluznico, gre najverjetneje za krvavitev iz hemoroidov ali fisure anusa. Fisura anusa ali razpoka sluznice zadnjika je sicer najpogostejši vzrok za krvavitev in bolečino ob odvajanju blata. Razpoka nastane običajno zaradi odvajanja trdega in zasušenega blata, lahko pa tudi pri driski in napenjanju. Razpoka sluznice zadnjika se kaže s svežo, svetlo rdečo krvavitvijo, ki se pojavi po odvajanju blata, lahko samo na toaletnem papirju. Pri pregledu črevesja ugotovimo povečano kožno gubo okoli zadnjika, včasih pa tudi svežo razpoko. Priporočil bi vam hrano bogato z vlakninami, redno telesno aktivnost in uživanje dovolj tekočin. Skrbeti morate za redno odvajanje mehkega blata, izogibajte se hrani, ki zapira. Pritisk in občutek tiščanja na blato je najverjetneje posledica razdražljivega črevesja.

Prebrano 4532 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112