Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Uhajanje urina

mar 31

Najprej naj vas prijazno pozdravim.

Sem aktivna upokojenka, stara 74 let, in se ne želim kar sprijazniti s tako neprijetno težavo, kot je uhajanje urina, ki me sicer spremlja že nekaj let. Začelo se je takoj po porodih, po kapljicah.
Prvič me je zaskrbelo, ko kapljic nisem uspela zadržati ob kihanju, smehu in celo plesu.
Najprej so mi svetovali keglove vaje. Priznam, da nisem bila dovolj disciplinirana. Kasneje mi je ginekolog predpisal tudi tablete, ki pa mi žal niso pomagale.
Seveda se težava in neprijetnosti, povezane z njo, stopnjujejo, in resno sem začela razmišljati o operaciji.
Pred kratkim sem v vaši reviji prebrala članek o laserskem zdravljenju uhajanja urina. Moje prvo vprašanje je seveda, ali je tak način sploh primeren za moja leta, oziroma kakšen bi bil uspeh zdravljenja pri moji starosti. Povejte, je poseg zelo neprijeten, ali ima kakšne stranske učinke?

Ker se s podobnimi problemi sooča več mojih prijateljic, upam, da boste odgovor objavili, saj sem prepričana, da bo pomagal res širokemu krogu bralk.

Hvala in vse dobro vam želim.
Nada V.

 

ODGOVOR:

Gospa Nada, glede na vaš opis je vzrok vaših težav v stresni urinski inkontinenci.

Zdravimo jo z neinvazivnimi načini, kot ste že opisali, z vajami za krepitev mišic medeničnega dna ali s pridruženo stimulacijo mišic v magnetnem polju. Pri napredujočih težavah so možne operativne metode. Najbolj je uveljavljena TVT-operacija, kjer pod sečnico napeljemo trak , ki daje oporo sečnici. Najnovejše je lasersko zdravljenje. Laserska metoda je varna in v primerjavi z operativnim zdravljenjem manj invazivna, ne poškoduje tkiv in organov, je neboleča in zato ne potrebuje anestezije.

Sam postopek zdravljenja je podoben ginekološkemu pregledu. Zdravnik v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in osvetljuje steno nožnice. Postopek traja približno pol ure. Poseg je primeren tudi za starejše pacientke. Ker je metoda nova, dolgoročnih uspehov zdravljenja še ne poznamo. Študije pa kažejo, da 95 odstotkov pacientk navaja bistveno izboljšanje stresne urinske inkontinence, 70 odstotkov žensk pa štiri mesece po posegu ni imelo težav. Gospa Nada, svetujem vam, da se o načinu zdravljenja posvetujete z ginekologom, glede na vaš opis težav in starost pa bi bilo za vas ustrezno tudi lasersko zdravljenje.

Prebrano 2529 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112