Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Bolečina v trebuhu

mar 31

Pozdravljeni,

sem mlajša upokojenka, stara okroglih šestdeset let. Na priporočilo dobre prijateljice sem se lani odločila, da se tudi jaz včlanim v Prvo zdravstveno asistenco, in ni mi žal. Prejšnji teden sem imela bolečine v trebuhu, poklicala sem vas in se pogovorila z zelo prijazno zdravnico, ki mi je dala navodila, katero zdravilo naj vzamem. Rekla je tudi, da jo moram nujno poklicati nazaj, če bo slabše, ker da bo v tem primeru potreben pregled. Ker se stanje ni umirilo in se je bolečina stopnjevala, pa še slabo mi je postajalo, sem poklicala še enkrat in zdravnica je prišla. Skrbno me je pregledala in pretipala, vzeli so mi tudi malo krvi in mi dali injekcijo proti bolečinam. Kakšno olajšanje! Zdravnica je rekla, da gre zelo verjetno za žolčne kamne in da bi morala opraviti še nekatere dodatne preiskave. Svetovala mi je tudi ultrazvok trebuha, a ne vem, kam naj se obrnem … Kako ta pregled sploh izgleda? Ali boli? So potrebne kakšne priprave? Prijateljica je bila pred časom na preiskavi črevesja in vem, da ji je bilo zelo zoprno, pa še čistiti se je morala prej. Ali lahko ultrazvok trebuha opravim pri vas? Kakšna je cena? In kako dolgo bom morala čakati?
Naj povem še, da bolečin nisem imela več in da se počutim dobro.
Hvaležna vam bom za odgovor,
Bernarda

P.S.: Toplo pozdravljam tudi vašo revijo Doktor.

 

ODGOVOR:

Spoštovana gospa Bernarda,

veseli nas, da smo vam lahko pomagali in da ste zadovoljni ter predvsem, da se počutite dobro.
Naj kar po vrsti odgovorimo na vaša vprašanja. Z ultrazvočnim pregledom trebušne votline zdravnik s posebno sondo, ki oddaja ultrazvočne valove, pridobi sliko organov v trebuhu. Na podlagi slike lahko oceni, ali gre za odstopanja od normale, lahko na primer vidi ledvične ali žolčne kamne, prosto tekočino v trebuhu in kakršnekoli druge tvorbe, ki, povedano po domače, ne sodijo v trebuh zdravega človeka. Dobite tudi pisni izvid z opisanimi organi v trebuhu, natančnim opisom morebitnih nepravilnosti in včasih tudi natisnjeno sliko. Pregled je popolnoma neboleč. Edino, kar čutite, je morda malo hladnejši gel, ki ga zdravnik namaže na trebuh zaradi boljšega delovanja sonde, s katero drsi po trebuhu. Priporočljivo je, da ste pred preiskavo šest do osem ur tešči in da pol ure pred preiskavo popijete nekaj vode. Tako se vidi mehur, ki je, če je prazen, skrit za sramno kostjo. Druge priprave niso potrebne. Vaša prijateljica je verjetno opravila kolonoskopijo, pred katero je res potrebno čiščenje črevesja s pomočjo Donata in drugih pripravkov, preiskava pa je lahko tudi nekoliko neprijetna. Mimogrede, pri nas jo lahko opravite s sedacijo, se pravi z zdravili, ki vas povsem umirijo, ali v anesteziji. Tako je preiskava bistveno manj neprijetna.
Pa nazaj k ultrazvoku trebuha. To preiskavo lahko opravite tudi pri nas. Ker ste članica PZA, bo za vas brezplačna, na vrsti pa boste najpozneje v desetih delovnih dneh od dneva, ko se naročite, morda pa tudi že prej.
Naročite se lahko na telefonski številki 0820 08240.

Želim vam vse dobro!

Prebrano 2568 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112