Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Lulam, tudi ko to ne želim

apr 27

Pozdravljeni,

Malo neprijetno mi je spraševati o problemu, ki ga imam… me pa zelo moti in bi ga rada nekako rešila, če je to mogoče. Gre namreč za uhajanje vode. To se mi je začelo bolj dogajati pred približno enim letom, sicer pa po zadnjem porodu. Čakala sem, da se bo stanje počasi izboljšalo, pa se ni. Voda mi uhaja ob kihanju, kašljanju, ob dvigovanju otroka, če hodim navzdol, če skočim… Kar pomeni, da sem zelo omejena glede aktivnosti, ki jih lahko počnem. Že nekaj časa, seveda, uporabljam vložek, vendar je res zelo zoprno. Pri zdravniku zaradi tega sicer še nisem bila, vendar bo to najbrž neizogibno, kajne?

Vnaprej hvala za vaš čas in odgovor,
Mojca, 34 let

 

ODGOVOR:

Spoštovana gospa Mojca,

Težava z uhajanjem vode, ki jo opisujete, se strokovno imenuje stresna urinska inkontinenca in je v vašem primeru najverjetneje posledica nosečnosti, poroda. Osnovni problem oziroma vzrok za težave je preveč »ohlapno« medenično dno, čigar naloga je podpirati vsebino trebušne votline. Med nosečnostjo in med porodom pride do raztezanja mišic, ki se nato same od sebe žal ne povrnejo v prvotno stanje. Tako se ob premajhni podpori zgodi, da ob dvigu pritiska v trebušni votlini (kihanje, kašljanje, poskoki, hoja navzdol…) medenično dno ne opravi svoje naloge in ne zadrži vseh organov na svojem mestu – sečnica tako zdrsne prenizko in urin uide.
Prvi korak za postopno izboljšanje se iz napisanega ponuja kar sam – vaje za krepitev medeničnega dna ali Keglove vaje. To so vaje stiskanja mišic medeničnega dna nekajkrat dnevno po približno deset stiskov (kot bi hoteli zadržati vodo, blato in npr. tampon v nožnici). Sčasoma se bo medenično dno okrepilo, vendar v vašem primeru najbrž ne bo dovolj za odpravo težav.
Vsekakor pa so te vaje priporočljive – za vsakogar in vedno. Vam pa bi v konkretnem primeru po mojem mnenju koristil pregled pri ginekologu, ki vam po predstavil možnosti zdravljenja. Med drugim (in v vašem primeru gotovo na prvem mestu) pride v poštev tudi lasersko zdravljenje, ki je enostavno, neboleče in prinaša dobre rezultate.

Želim vam vse dobro!

Prebrano 2555 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112