Vnet mehur: poletje in »pekoča« voda

sep 10

Pozdravljeni, ustvarjalci revije Doktor, rada preberem vašo revijo in včasih vzamem v roke tudi starejši izvod, saj so tematike, ki jih obravnavate, vedno aktualne. Samo pacienti se menjamo.

Zadnja leta imam težavo, ki se redno ponavlja v toplejših mesecih – očitno zmotno mislimo, da gre za prehlajen mehur – in sicer ko začnem kolesariti. Že v prvih dneh bolj intenzivnega kolesarjenja se začne s pogostejšim tiščanjem na vodo in se hitro stopnjuje do pekočega, skoraj bolečega občutka pri vsakem uriniranju. Naj omenim še, da imam v zadnjih dveh ali treh letih tudi nekaj težav z uhajanjem urina kar tako. To verjetno ne vpliva na mojo težavo. Moje vprašanje je: zakaj ravno poleti in v času aktivnosti? Je to naključje? Ali morda lahko ukrepam preventivno oziroma kako naj si najhitreje pomagam, da mi ne bo treba jemati antibiotika.

Hvala za odgovor in uspešno delo še naprej vam želim.

Romana (48 let), Ljubljana


Spoštovana ga. Romana,

tako kot vi se s to težavo spopada veliko žensk. Pogosteje se z njo srečujejo ženske v menopavzi, razlog za to tiči v zmanjšani obrambi sluznice sečil zaradi upada hormonov. Ženske imamo anatomsko, zaradi kratke in ravne sečnice blizu anusa, pogoste okužbe sečil. Vedeti moramo, da je najpogostejši povzročitelj ravno bakterija, ki izvira iz črevesja (Escherichia coli). Izločki iz vagine in zadnjika ob obilnem potenju in trenju dodatno olajšajo vstop bakterijam po sečilih navzgor. Tudi oslabela mišica zapiralka, ki leži na prehodu med sečnico in mehurjem, je lahko pri urinski inkontinenci razlog za ponavljajoča se vnetja sečil. V takih primerih svetujemo pregled pri ginekologu oziroma urologu, ki se glede na vrsto urinske inkontinence odloči za najprimernejšo terapijo. Možno je zdravljenje z zdravili, laserjem ali operativnim posegom.

Sami lahko težave omilite ali se jim celo ognete tako, da spijete dva do tri litre tekočine na dan. Tako bo naravno čiščenje sečnih poti z uriniranjem bolj učinkovito. Ne uporabljajte agresivnih mil za intimno higieno, saj porušijo naravno floro in dodatno zmanjšajo obrambo sluznic. Uživanje brusnic in urološkega čaja zmanjša možnost pripenjanja bakterij na steno mehurja in tako izboljša naravno zaščito sečil.

Nekaj koristnih splošnih navodil: ne urinirajte v bazenu, jezeru ali morju, saj nekaj vode skupaj z bakterijami vdre nazaj v sečnico in mehur še po koncu uriniranja, po opravljeni veliki potrebi se vedno brišite od spredaj nazaj, spolno aktivne ženske, ki opažajo vnetja sečil takoj po spolnem odnosu, naj odvajajo vodo v čim krajšem času po njem.

Če vas kljub vsem ukrepom vseeno doleti vnetje, vedite, da ob pravočasnem začetku zdravljenja večinoma zadošča že tridnevno jemanje antibiotika. Zapletene okužbe zahtevajo podaljšano zdravljenje in dodatne diagnostične postopke. Ob ponavljajočih se okužbah sečil se s pacienti pogovorimo tudi o možnosti preventivnega zdravljenja z antibiotikom.

Iskreno upam, da vam je odgovor razjasnil dileme in da bo pripomogel k omilitvi vaših težav.

Prebrano 2865 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112