Moški, ki imate težave, ne čakajte, ker se da pomagati

maj 20

Dr. Igor Bizjak, doktor medicine, specialist urolog, je začel o študiju medicine razmišljati v gimnaziji. Kot sam pravi, je bila najbrž eden od vzrokov, da je o tem razmišljal, bolezen očeta. Oče mu je namreč umrl, ko je bil Igor Bizjak še zelo mlad: »Imel je tumor in je težko dihal. Vsake toliko časa ga je stisnilo in potem sva z mamo čakala, kdaj bo prišel dežurni zdravnik.

Prim. mag. Igor Bizjak, dr.med., spec. urolog

pogovor Ivo Bizjak 1 59To so bile hude frustracije in takrat sem si rekel: ‚Če bi bil pa jaz zdravnik, bi mu lahko jaz pomagal.‘ Ja, zagotovo je tudi to doživljanje očetove bolezni vplivalo na mojo odločitev.«

Kako je bilo s specializacijo?

Specializacija je bila čisto naključje. Celje. Dobil sem štipendijo celjske bolnišnice, brez nje ne bi mogel na študij v Ljubljano. V Celju sem dobil potem službo, tam sem delal kot stažist, kot specializant, celotno delovno dobo sem bil tam. Torej specializacija. Enkrat sva bila nekje skupaj z mojim bodočim šefom, primarijem Žuntarjem, ki me je vprašal: ‚Ti, kam pa misliš iti?‘ Odgovoril sem, da ni prav veliko možnosti na izbiro. Na interni je bilo vse zasedeno, prostor je bil na okulistiki in nevrologiji … Ampak nimam pravega interesa za to, sem takoj pripomnil. ‚Pa pridi k nam,‘ je povabil, ‚k nam na urologijo, tu je še nekaj prostih mest.‘ Potem sem šel k tedanjemu šefu, docentu Šušteršiču, ki je bil znan kirurg, potem pa je šel na urologijo. ‚Kar pridite k nam, pridite,‘ je rekel. Tu je malo interne in malo kirurgije. Sami si bolezen zdiagnosticirate in jo potem tudi sami zdravite. Kirurgu internistu namreč bolezen zdiagnosticirajo drugi, on pa jo zdravi. In mora verjeti, da je res tako, mi pa si v resnici sami zdiagnosticiramo in potem operiramo. Pa sem šel tja, na urologijo.

Je vse, kar je v zvezi z urologijo, še vedno tabu tema?

Ljudje se nikoli niso radi kaj dosti pogovarjali o teh temah. No, sčasoma, prav počasi se položaj izboljšuje. Če pa je govor o erektilni disfunkciji, gre vsekakor za temo, o kateri moški nočejo govoriti.

Katere so sicer najpogostejše težave, zaradi katerih pridejo k vam?

Glavne težave so z uriniranjem. To pomeni težave s prostato. Mi imamo genom, da moški na stara leta težko urinira. In vsak moški ve, da je imel to težavo tudi njegov oče in tudi ded in se s tem nekako sprijazni. Je pač tako, si rečejo. Kljub vsemu so zdaj v veliki večini že toliko ozaveščeni, da mnogi vedo, da je nočno uriniranje znak za alarm. Seveda smo različni; eni pridejo prej, eni pozneje. Ko sem pred desetletji začel, so v večini prišli takrat, ko je bila voda že zaprta. Ampak to je pomenilo, da je bilo že vse skupaj prepozno, da se ni dalo kaj dosti narediti.

Prostata. Je njena bolezen v resnici nevarna in nemogoča?

Veste, s prostato načeloma ni velika težava, seveda pod pogojem, da se jo zdravi pravi čas. Zdaj so tu tablete. Če se pravi čas oglasimo pri zdravniku, ko se pojavijo prve težave, nam enostavno predpiše tablete – nekatere med temi tabletami poznamo že dvajset, trideset let.

Kaj je potem z operacijo prostate?

Operacija prostate v tem primeru sploh ni potrebna. Ker jih vedno več pride pravočasno, je število operacij prostate izredno padlo. Tablete. Je pa zato toliko več karcinoma prostate. Ta je v porastu.

Zakaj?

Pojavi se zaradi neravnovesja v moškem spolnem hormonu testosteronu. To pomeni, da ima nekdo tega hormona preveč ali pa premalo.

Koliko je ravno prav?

To se pa razlikuje od človeka do človeka.

Na kaj moramo biti pozorni?

Glejte, če ima vsak moški za samoumevno, da pelje avto vsakih nekaj let, ko je nekoliko starejši pa vsako leto na tehnični pregled, bi lahko šel po petdesetem letu k svojemu zdravniku ali urologu. Če je imel kdo od bližnjih, torej oče ali brat, karcinom prostate, pa bi veljalo iti na preventivni pregled že takoj po štiridesetem letu.

Je pregled zoprn?

Kje pa, povsem preprost. Gre za preverjanje stopnje PSA – to je antigen, ki se nahaja v krvi in ga izloča zgolj prostata. Povišan PSA je najpogosteje znak za karcinom prostate, lahko pa je povišan tudi pri vneti prostati, pri kamnih v sečevodu ali ledvicah. Torej, moški, ne čakajte na težave; vzemite si čas in po petdesetem letu pojdite vsako leto ali vsaj na vsaki dve leti na pregled PSA. Konec koncev, ni rečeno, da morate k zdravniku ali urologu – lahko greste do enega od laboratorijev, plačate nekaj evrov in vzeli vam bodo kri ter ugotovili višino PSA.

Kaj, če ugotovijo, da je PSA povišan?

Povišan PSA pomeni, da obstaja sum raka prostate. Pri nekaterih je potreben še rektalni pregled oziroma pregled prostate. Potem je na vrsti punkcija. Urolog vzame 10–12 punktatov iz prostate in to gre na pregled. Če se ne zadene sumljivega mesta, se pacienta pokliče na kontrolo čez šest mesecev in če je PSA še vedno visok, ne sledi nova punkcija, ampak gre pacient na magnetno resonanco.

Je punkcija boleča?

Ne, pacient prav nič ne čuti. Mogoče je le nekoliko neprijetna, ker nihče ni navajen, da mu kdo šari tam spodaj. Boleče pa ni.

Recimo, da odkrijejo karcinom prostate. Kako poteka operacija?

pogovor Ivo Bizjak 2 59Nekaj takega, kot če bi zdravil angino. Pacient dobi penicilin in je zdrav. Pri pravočasno odkritem karcinomu prostate večinoma sledi operativni poseg in si v večini primerov ozdravljen. Čisto preprosto in hitro … Ni pa vsak karcinom prostate za operacijo. Lahko se odloči urolog za obsevanje od znotraj. Vendar večina najpozneje čez pol leta želi operacijo, saj pravijo, da ne marajo živeti z rakom, ta miselnost jih preveč bremeni. Večino. Sicer pa je karcinom prostate bolezen starejših, zato pravijo, da je to bolezen, s katero umreš, in ne, zaradi katere umreš. Pri starejših od 80 let jih ima 80 odstotkov karcinom prostate. Pa klinično sploh niso vedeli za to.

Kakšni so znaki, na katere moramo biti pozorni?

Hm. Tu pa je problem, zato bom še enkrat poudaril: redno na preglede in bo v redu. Ko se namreč pojavijo znaki, je že prepozno. Ko se pojavijo znaki, pomeni, da je karcinom že šel prek kapsule. Prostata je po slovensko obsečnica. Njena funkcija je dati glavni volumen ejakulatu. Če pa karcinom prebije kapsulo, stisne sečno cev, začnejo se težave z uriniranjem. In takrat je praktično že skoraj prepozno.

Je še kaj, na kar je treba biti pozoren?

Na kri v urinu. Vsekakor. Lahko da je urin bolj rdečkast, ker ste za kosilo jedli rdečo peso, če pa ni drugega vzroka, potem je to takoj znak za alarm. Ne čakati, če se bo kri še kdaj pojavila; ko prvič zapazite kri v urinu, je to takoj znak za alarm. Takoj je treba k zdravniku. Kri v urinu namreč ponavadi pomeni karcinom – ali mehurja ali sečevodov ali ledvice. Lahko je tudi zgolj vnetje ali pa posledica kamna v sečilih, vendar naj to ugotovi zdravnik. Takoj je treba namreč k zdravniku.

Zopet k pregledu – je ta zoprn?

Ne, zdravnik bo najprej ugotavljal sediment urina, kar bo razvidno iz vzorca urina. Tudi ta podatek lahko dobite za nekaj evrov v katerem od laboratorijev, vendar prav vsem polagam na srce, naj gredo k zdravniku in naj ne ugotavljajo sami, kaj je narobe.

Je število obolelih, ki obiskujejo urologe, v porastu?

Ja, je. Predvsem gre to na račun starosti, saj se življenjska doba daljša, vse to, o čemer smo govorili, pa so v glavnem bolezni starih ljudi.

Zdaj pa k še bolj tabu temi, erektilni disfunkciji.

Najprej moram poudariti najbolj bistveno: moški, ki imate težave, ne čakajte, ker se da pomagati.

Se v primeru erektilne disfunkcije še redkeje odločijo za obisk pri zdravniku ali urologu?

Veste, največ jih pripeljejo žene. Kot šolarje v osnovno šolo. Do vrat pridejo z njimi in jih porinejo v ordinacijo. Še enkrat: pomagati se da, na vsak način, in škoda, da ne bi poiskali pomoči.

Kateri so najpogostejši vzroki?

Vzroki so cigareti, alkohol … Gre za način življenja; priporoča se telesno aktivnost, zdravo prehrano, brez slabih navad. Težave se pojavljajo tudi pri mladih, recimo pri sladkornih bolnikih. Vzroki pa so tudi psihološki, stres. Tako je: če ima nekdo organske težave, te nastopijo postopoma, pri psiholoških težavah pa se zgodi v trenutku. No, ponavadi je to dokaj enakomerno razdeljeno in je pač nekaj organskih in nekaj psiholoških, stresnih težav.

Na spletu je ogromno oglasov, ki obljubljajo takojšnjo rešitev.

Lepo prosim, samo tega ne. Tudi če so v tabletah prave sestavine in ne gre za goljufijo, tega ne priporočam. Pravzaprav odločno odsvetujem. Vsak človek je pač drugačen. Je pa seveda neki drugi problem – tudi če pride do mene, v ordinacijo, in mu predpišem tablete, kam pa naj gre po viagro? Tablete, ki jih predpišem za erekcijo, so namreč plačljive. V majhnem kraju je še posebno težko iti po viagro v lekarno. Če naročiš viagro po spletu, pride popolnoma neopazen paket in nihče ne ve, kaj je v njem. Ampak – nihče tudi ne ve, ali vsebuje tableta polovični ali dvojni odmerek. Prav tako pacient ne ve, ali so morda zanj te tablete škodljive, celo smrtno nevarne. V kombinaciji z določenimi tabletami, ki jih morda naročnik že jemlje, je namreč viagra zelo škodljiva.

Kaj je z govoricami, ki se širijo glede mobilnih telefonov v hlačnem žepu, o ozkih kavbojkah in podobno?

Ja, vpliva. Ne toliko na erekcijo kot na število semenčic, na plodnost.

Je kaj, na kar želite opozoriti kot urolog?

Vsekakor bi poudaril, da je pomembno vsakodnevno pitje zadostne količine tekočine. Tu šteje vse, od juhe, čaja … da je le tekočine vsak dan dovolj. Vedeti je treba, da odrasel človek vsak dan izloči približno en liter tekočine z govorom in prek znojnic. Pitje zadostne količine tekočine vsak dan je pomembno tudi za preprečevanje nastajanja ledvičnih kamnov. Ti se pojavijo kot posledica načina prehrane, presnove … Nekateri so pač nagnjeni k tvorbi ledvičnih kamnov in vedeti je treba, da če jih je imel nekdo enkrat, jih bo po vsej verjetnosti imel še drugič in potem tudi tretjič.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112