Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Meritev gleženjskega indeksa in fotopletizmografska preiskava ven nog

feb 09

Preventivna diagnostika Klinike Doktor 24 - Meritev gleženjskega indeksa in fotopletizmografska preiskava ven nog

  • Ste starejši od 45 let?
  • Redno kadite?
  • Imate zvišan krvni tlak ali sladkorno bolezen?
  • Imate povečano telesno težo?
  • Ali med hojo občutite stiskajočo bole- čino v mečih in/ali stegnih?

Če ste pritrdilno odgovorili na vsaj eno vpra- šanje, obstaja možnost, da imate aterosklerozo in periferno arterijsko bolezen. Priporočamo vam preventivno merjenje gleženjskega indeksa. Ta pomeni razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka, izmerjenega na nadlakti in nad levim oziroma desnim gle- žnjem.

Meritev gleženjskega indeksa

Pred preiskavo je potreben vsaj desetminutni počitek sede. Med meritvijo preiskovanec leži. Zdravstveni tehnik namesti manšete za merjenje krvnega tlaka na nadlaket in nad oba gležnja. Aparat samodejno napihne man- šete in nato počasi spušča zrak, hkrati pa z ultrazvočno sondo nad arterijami izmeri sistolični krvni tlak. Nato izračuna vrednost gleženjskega indeksa posebej za desno in levo nogo. Meritev gleženjskega indeksa je neboleča, neinvazivna in nenevarna preiskava. Traja približno deset do petnajst minut. Lahko jo poljubno ponavljamo.

Pri zdravi osebi je vrednost gleženjskega indeksa med 1,0 in 1,4. Pri bolniku s periferno arterijsko boleznijo so arterije na nogah zožene in je vrednost gleženjskega indeksa manjša od 0,9. Vrednost je tem nižja, čim večja je zo- žitev ali zapora arterij nog. Tisti, ki imajo vrednost gleženjskega indeksa večjo od 0,80, navadno še nimajo subjektivnih težav (bolezen je asimptomatska), pri manjših vrednostih pa se med hojo že lahko pojavljajo stiskajoče bolečine v mečih in/ali stegnih. Z meritvijo gleženjskega indeksa lahko poleg napredovale periferne arterijske bolezni odkrijemo tudi njene predklinične oblike, ki še ne povzročajo subjektivnih težav, torej posameznik za bolezen še ne ve. V primeru patoloških vrednosti je potrebna nadaljnja obravnava pri angiologu.

  • Imate krčne žile?
  • Imate bolečine v nogah, ki so izrazitej- še zvečer?
  • So vaše noge zvečer utrujene in težke?
  • Vam noge otekajo in je oteklina izrazitejša zvečer?
  • Je imel ali ima kdo v vaši ožji družini krčne žile ali golenjo razjedo?

Če ste pritrdilno odgovorili na vsaj eno vprašanje, obstaja možnost, da imate kronično vensko bolezen. Priporočamo vam preventivno fotopletizmografsko preiskavo ven nog, ki izmeri delovanje venskih zaklopk in učinkovitost mišične črpalke goleni.

Fotopletizmografska preiskava ven nog

Preiskovancu, ki sedi, 10 centimetrov nad notranjima gležnjema zdravstveni tehnik namesti senzorja, ki zaznavata spremembe barve kože. Preiskovanec mirno sedi eno minuto, nato pa s petami na tleh desetkrat dvigne stopali in s tem aktivira mišično črpalko nog, s čimer oponaša gibanje nog med hojo. Po aktivnosti eno minuto mirno sedi. Zaradi mišične aktivnosti se venski tlak niža in žile se praznijo, kar povzroča večjo prosojnost kože, po končani mišični aktivnosti pa se vene prek arterijskega sistema ponovno napolnijo. Aparat ves čas meri spremembe prekrvljenosti kože in jih prikaže v obliki fotopletizmografske krivulje. Celoten potek merjenja je elektronsko nadzorovan in voden, preiskava je neinvazivna, neboleča, enostavna in hitra. Traja približno deset minut.

Pri kronični venski bolezni se zaradi nedelujočih venskih zaklopk in povratnega toka krvi žilje kože in podkožja napolni hitreje kot pri zdravih in normalno delujočih venah nog. Če je čas polnitve drobnega žilja kože in podkožja daljši od 25 sekund, je venski sistem nog zdrav. Čas polnitve, ki je krajši od dvajsetih sekund, je patološki. S preiskavo ugotavljamo tudi učinkovitost mišične črpalke, to je delež krvi, ki ga uspe preiskovancu s krčenjem mišic goleni iztisniti v desetih sekundah. Preiskava je orientacijske narave, vendar pomaga pri diagnostiki bolečin in otekanja nog. V primeru patološkega izvida je potreben pregled pri dermatologu – flebologu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112