Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Miti in resnice o prehladih

nov 01

Kar nekaj starih in tudi novodobnih modrosti poznamo, ko gre za prehlad. Prihajajo nižje temperature, več bo virusnih obolenj. Dobro je vedeti nekaj osnovnih dejstev.

tema meseca 63 1 prehladZaradi mraza zbolimo? Napačno. Mraz je v dobi virusov naš prijatelj, saj ga virusi ne marajo preveč. Jasno pa je, da se moramo obleči, ne sme nas zebsti, saj v tem primeru postanemo zaradi določenih fizioloških sprememb v organizmu bolj dovzetni za napad virusov in tudi bakterij. Če nas zebe, se žile v sluznicah namreč skrčijo (s tem telo poskrbi za toplo jedro, periferija žal potegne ta kratko), s tem se zmanjša dotok krvi in tako je v prvi bojni liniji prisotnih manj belih krvničk, ki nas na razne načine branijo pred invazijo. Ne glede na nizke zunanje temperature je treba bivalne prostore večkrat na dan prezračiti, da se zamenja zrak, v katerem lahko pozimi mrgoli virusov, še posebno tistih, ki jih kihnemo in izkašljamo v zrak.

In smo že pri osebni higieni. Umivanje rok je temelj preprečevanja prenosa okužb. Večkrat na dan, s toplo vodo in milom. Kihamo v rokav ali v papirnati robček, prav tako sočloveku prijazno in virusom neprijazno se obnašamo ob kašlju. Prehlad mine. Stara modrost pravi, da brez zdravil v enem tednu, z zdravili v sedmih dneh. Nekako tako je tudi res. Dodala bi le, da če močno kašljamo in nam teče iz nosu, je smiselno poseči po zdravilu, ki lajša simptome in obenem zmanjšuje nevarnost, da bomo okužili ljudi v svoji okolici. Lahko prehlad »izznojimo« iz telesa? Ne, ne moremo. Lahko pa s telesnim naporom, ki se ga lotimo, misleč, da »bomo že pokazali tem hudičem«, naredimo sami sebi več škode kot koristi. Med boleznijo oziroma prehladom naše telo potrebuje počitek. Če ste sicer navajeni na redno, intenzivno telesno vadbo, pa vam blaga, nizko intenzivna aktivnost med prebolevanjem ne bo naredila velike škode. Kot za vse ostalo tudi tukaj velja – poslušajte svoje telo.

Enako velja za savnanje in knajpanje – primerno in dobrodejno je le za zdravo telo. Ko smo bolni, si s tem lahko škodujemo (in seveda v javnih savnah okužimo še druge …) Vse našteto je pomembno, saj je med prebolevanjem prehlada naš imunski sistem na udaru, ima veliko dela in moramo mu pomagati. Če mu ne bomo omogočili, da se bori (in premaga napadalce), se zna zgoditi, da bo tako oslabljen, da bomo hitreje tarča novih virusov – in bomo vstopili v začaran krog, če ne bomo spremenili svojega načina prebolevanja prehladov. Kaj pa vročina? Moramo že pri 37,2 vzeti zdravilo za zniževanje? Nikakor ne. Vročina je zdrava obrambna reakcija telesa na okužbe. Če prekmalu posežemo po zdravilih, ki znižujejo vročino, bomo telesu vzeli možnost, da bi se bolezni postavilo v bran z lastnimi močmi. Vročino znižujemo, ko je višja od 38 ali celo 38,5 °C.

Najpomembnejše, kar si moramo zapomniti je: počitek, tekočina, higiena in čas. In bo minilo. Če simptomi ne minejo ali se vsaj ne začnejo izboljševati v nekaj dneh ali če vročina po treh dneh še vedno vztraja nad 38 °C, pa je treba obiskati zdravnika.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112