Srčno popuščanje

maj 03

Bolezen, katere pogostost iz leta v leto narašča

Pri srčnem popuščanju gre za klinični sindrom, ki je lahko posledica različnih bolezni. Glede na zadnje izsledke populacijskih raziskav je srčno popuščanje prisotno pri 2 do 5 odstotkih populacije, pri starejših od 65 let pa ta delež presega 10 odstotkov.

Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča, zato je pravočasno odkrivanje in zdravljenje srčnega popuščanja zelo pomembno.

Kaj je srčno popuščanje

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam drugih organov in tkiv. Gre za klinični sindrom, ki je lahko posledica različnih bolezni. Največkrat do srčnega popuščanja pride zaradi obolenja srčne mišice (kardiomiopatije) ali pa zaradi posledic miokardnega infarkta. Drugi vzroki srčnega so bistveno redkejši.

Rezultati populacijskih študij kažejo, da je srčno popuščanje prisotno pri 2 do 5 odstotkih populacije, pri starostnikih pa ta delež presega 10 odstotkov. Srčno popuščanje je edina bolezen srca in ožilja, katere pogostnost iz leta v leto narašča, saj se število na novo odkritih bolnikov s srčnim popuščanjem vsako leto poveča za približno 2 odstotka. Po nekaterih napovedih naj bi delež starostnikov s srčnim popuščanjem do leta 2040 presegel 20 odstotkov.

Znaki srčnega popuščanja

Simptomi in znaki srčnega popuščanja so posledica zmanjšanega srčnega iztisa in s tem zmanjšane prekrvitve organov. Najpomembnejši simptomi so težko dihanje ob telesnih naporih, težko dihanje v ležečem položaju, utrujenost, zmanjšana telesna zmogljivost, otekanje nog in trebuha ter napadi težkega dihanja v nočnem času. Glede na težave, ki jih ima bolnik, poznamo več stopenj srčnega popuščanja (Tabela 1).

Kako do diagnoze

tabela1

Diagnoza srčnega popuščanja temelji na klinični sliki in dokazu oslabljenega delovanja srca s slikovnimi metodami. Ob sumu na srčno popuščanje je vedno potrebna nadaljnja diagnostika. Potrditi moramo klinični sum, opredeliti vzrok bolezni, stopnjo srčnega popuščanja NYHA, morebitne sprožilne dejavnike in soobolenja, nazadnje pa moramo bolniku ponuditi načrt nadaljnje oskrbe in zdravljenja. K osnovni diagnostiki srčnega popuščanja sodijo laboratorijske preiskave, EKG, rentgenska slika prsnega koša, temeljna preiskava pri bolnikih s sumom na srčno popuščanje pa je ultrazvok srca.

Laboratorijske preiskave zajemajo določitev hemograma, elektrolitov, dušičnih retentov, jetrnih testov, testov koagulacije, vključno s plinsko analizo arterijske krvi in določitvijo natriuretičnega hormona (BNP). Elektrokardiogram pri bolnikih s srčnim popuščanjem nam lahko pomaga pri opredelitvi vzroka in prognoze srčnega popuščanja. Čeprav specifičnih sprememb za srčno popuščanje v elektrokardiogramu ni, pa povsem normalen elektrokardiogram z veliko verjetnostjo izključuje srčno popuščanje.

Rentgenogram prsnega koša pri večini bolnikov s srčnim popuščanjem pokaže znake povečane količine tekočine v pljučih, skoraj vedno je povečana senca srca, prisoten je lahko tudi plevralni izliv. Ultrazvok srca velja za ključno preiskavo, s katero lahko v večini primerov potrdimo ali ovržemo sum na srčno popuščanje. Z ultrazvočno preiskavo lahko ocenimo stopnjo prizadetosti delovanja srca funkcije, pomaga pa tudi pri ugotavljanju vzroka srčnega pupuščanja. Invazivne preiskave so pomemben del diagnostične obdelave predvsem pri bolnikih z napredovalo stopnjo srčnega popuščanja, saj nam dajejo dodatne informacije o vzrokih srčnega popuščanja in njegovi prognozi, hkrati pa so nujen del obravnave bolnika pred predvidenimi kirurškimi posegi. Med pomembnejše invazivne preiskave sodijo koronarna angiografija, desnostranska kateterizacija srca in biopsija miokarda.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Načini zdravljenja srčnega popuščanja so neposredno povezani s stopnjo napredovanja bolezni. Pri blažji obliki bolezni zadoščajo nefarmakološki ukrepi in zdravljenje z zdravili, pri napredovalem srčnem popuščanju pa pridejo v poštev tudi invazivne in kirurške metode. Dolgoročna uspešnost zdravljenja temelji na sočasnem zdravljenju simptomov in znakov ter vzroka srčnega popuščanja.

Med nefarmakološkimi ukrepi je zelo pomembno, da bolniki omejijo vnos soli (2 do 3 g dnevno) in tekočine. Priporočljivi sta zmanjšanje telesne teže in prenehanje kajenja ter čezmernega uživanja alkohola. Koristna je tudi nadzorovana telesna vadba, ki lahko pomembno izboljša telesno zmogljivost.

Z zdravili želimo v čim večji meri zmanjšati simptome srčnega popuščanja in pogostnost poslabšanj ter bolnikom podaljšati življenje. Pri zdravljenju srčnega popuščanja uporabljamo zaviralce konvertaze angiotenzina, zaviralce angiotenzinskih receptorjev, blokatorje beta, zaviralce aldosterona, diuretike, nitrate in digitalis. Medtem ko slednje tri uporabljamo predvsem v sklopu simptomatskega zdravljenja srčnega popuščanja, pa ACE-zaviralci, zaviralci AT-receptorjev, blokatorji beta in zaviralci aldosterona tudi pomembno zmanjšajo umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem.

Pri bolnikih z napredovalo stopnjo srčnega popuščanja je poleg zdravljenja z zdravili na voljo tudi več invazivnih nefarmakoloških metod, kot so zdravljenje z resinhronizacijskim srčnim spodbujevalcem (CRT), presaditev matičnih celic in zdravljenje z mehansko podporo levega prekata (LVAD) ter presaditev srca.

dr svetuje dr12

Prognoza srčnega popuščanja

Čeprav se je preživetje bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih bistveno izboljšalo, smrtnost teh bolnikov še vedno ostaja zelo visoka: pet let po odkritju srčnega popuščanja preživi manj kot polovica bolnikov. Umrljivost v tretjem razredu po NYHA je 15 do 20 odstotkov na leto, v četrtem funkcionalnem razredu pa več kot 50 odstotkov na leto. Glede na to, da gre za bolezen s slabo prognozo, je pomembno, da bolnike s srčnim popuščanjem odkrijemo zgodaj, obravnavamo interdisciplinarno in da bolezen zdravimo agresivno z vsemi medikamentoznimi in invazivnimi metodami zdravljenja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112