Osteoporoza – tiha nevarnost – 3. del

maj 16

Sodobno zdravljenje osteoporoze

Danes imamo nekaj zelo dobrih in učinkovitih zdravil za zdravljenje osteoporoze. Temeljijo bodisi na zaviranju kostne resorpcije, t. i. antiresorptivna zdravila, bodisi  na pretežnem ali hkratnem spodbujanju kostne formacije, t.i. kostno anabolna zdravila.

Prva, torej antiresorptivna zdravila, so v širši rabi in predstavljajo ponavadi prvo izbiro v zdravljenju osteoporoze. Druga, kostno anabolna zdravila, pa so še močnejša, še bolj specializirana zdravila, ki vstopajo v drugi red zdravljenja, tudi zato, ker po načinu delovanja ali dajanja ali možnih stranski učinkih, niso primerna za vsako uporabnico/uporabnika.

Osteoporoza

Predpisano specifično zdravilo zoper osteoporozo mora bolnik jemati dosledno, saj sicer lahko nastanejo zapleti pri vsakem od antiosteoporoznih zdravil ali pa bo zdravilo – zaradi nepravilne uporabe – neučinkovito ali celo škodljivo. Zdravniki zdravljenje za posameznega bolnika izberemo individualno, glede na vse posebnosti in morebitna spremljajoča obolenja tega bolnika.

Endokrinologi še dobro pomnimo razmere pred 20 leti, ko so bila razpoložljiva zdravila redka in malo učinkovita. Z ero bisfosfonatov je nastopilo obdobje uspešnega boja s to  boleznijo. V zadnjih letih se bisfosfonatom pridružuje denosumab, monoklonsko protitelo proti resorptivni komponenti v kostni premeni. Tako bisfosfonati kot denosumab sta  antiresorptivni zdravili. Antiresorptivna zdravila so tudi nekateri selektivni modulatorji estrogenskih receptorjev, ki pridejo v poštev pri ženskah v srednjem pomenopavzalnem obdobju.

Med  kostno anabolnimi zdravili pa velja – zaradi preproste uporabe –   na prvem mestu omeniti stroncijev ranelat, predvsem za zdravljenje osteoporoze v višji ali visoki starosti, ko s svojo anabolno komponento pomaga manj aktivni kosti v seniju. Žal se je njegova uporabnost v zadnjih letih skrčila zaradi opaženih kardiovaskularnih zapletov, ki jih je bilo več  ob prejemanju tega zdravila kot ob neprejemanju tega zdravila. Bolnikom z znano srčnožilno boleznijo tega zdravila ne predpišemo več, oz. ga predpišemo po skrbni klinični presoji, upoštevajoč dobrobit in tveganja. Za posebej hude in komplicirane oblike osteoporoze (multipli zlomi, neodzivnost na standardna zdravljenja), ki so danes zaradi boljše osveščenosti in zgodnejšega odkrivanja bolezni vse redkejše, pa imamo specialisti na razpolago še nekatera inovativna parenteralna zdravila, kot je rekombinantni parathormon v skrbno izbrani dozi – takšni, ki na kost deluje anabolno.

osteo2

osteo2 doktor svetuje

 

Velja poudariti, da so znanstveniki v farmaciji razvili v zadnjih 15 letih oblike zdravljenja z bisfosfonati, kjer se zdravilo jemlje 1x tedensko ali celo 1x mesečno, kar zelo olajša dnevni ritem teh bolnic, saj je posebna procedura jemanja zdravila potrebna redkeje in je zdravljenje enostavnejše ter ga pacienti lažje dosledno izvajajo. Nekaterim bisfosfonatom je že dodana tudi potrebna količina vitamina D (holekalciferola), kar zdravljenje še poenostavi. Tudi zdravilo denosmuab je zelo preprosto za uporabo: le enkrat na pol leta ga osebni zdravnik aplicira kot  podkožno injekcijo, kar  uporabnice/uporabniki ponavadi dojemajo kot zelo udobno zdravljenje.

Hormonsko nadomestno zdravljenje v prvih letih po menopavzi ni več registrirano kot terapija, pač pa preventiva osteoporoze, zato je v primeru diagnoze osteoporoze potrebno predpisati (dodati) zdravilo iz skupine antiosteoporotičnih zdravil.

 

 

 

osteo2 photo4Ne moremo pa dovolj poudariti, da je ob antiosteoporoznem zdravljenju vedno treba izvajati tudi preprostejše, nediferentne, preventivne ukrepe. Brez njih zdravljenje ne bo ne uspešno ne učinkovito! To je skrb za dovoljšen dnevni vnos kalcija, telesna aktivnost prilagojena starosti, izraženosti bolezni in morebitnim spremljajočim obolenjem ter pravilen vnos vitamina D, običajno je to holekalciferol.

AVTOR: Doc. dr. Mateja Legan, spec. internistka, endokrinologinja

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112