Klopi – Cepljenje nedvomno pomaga

maj 17

Pričenja se sezona zunanjih aktivnosti in s tem se veča nevarnost, ki tiho preži na nas v naravi. Govorimo o klopih. Ob milih zimah in vlažni pomladi so še bolj dejavni. Ti mali paraziti živijo v gozdni podrasti, grmovju in travi vse do 600 m nadmorske višine ali celo višje.

klopi

Nevarnost se prične tako zgodaj, kot je že mesec februar in traja vse do novembra. Ker ima slina klopa anestezijski učinek, njegov vbod ne boli. Zato je treba klopa aktivno iskati na koži po vsakem sprehodu v naravi. Najpogosteje se človeku pritrdijo na lasišče, ušesa, pregibe komolčnega in kolenskega sklepa, dlani in stopala. Klopi pri nas prenašajo 3 vrste bolezni: lymsko boreliozo, klopni meningoencefalitis in humano granulocitno erlihiozo. Z enim samim vbodom lahko prenesejo klopi naenkrat več povzročiteljev bolezni.

Slovenija v svetovnem vrhu

Lymska borelioza je najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Povzroča jo bakterija Borelia burgdorferi in je razširjena po vsej Sloveniji. Po pojavnosti smo v svetovnem vrhu, z okoli 5000-6000 novimi primeri na leto. Najznačilnejša zgodnja oblika te bolezni je erythema migrans, ki se pojavi na mestu vboda nekaj dni kasneje kot rdeč izpuščaj s centralno bledico, ki traja lahko do več tednov. Če je premer obroča večji od 5 cm in/ ali ne izgine več kot 1 teden, to zadostuje za klinično diagnozo in začetek zdravljenja z an- Maja Miklič, dr. med., spec. družinske medicine tibiotikom. Zamujena prepoznava ima lahko za posledico okužbe notranjih organov kot npr. srčne mišice (miokarditis, motnje prevajanja), prizadetost sklepov, živčevja (pareza obraznega živca, meningitis, radikulitis), kože in oči. Zdravimo jo z antibiotikom.

Dve fazi meningoencefalitisa

Druga taka bolezen, ki jo prenašajo klopi, je klopni meningoencefalitis (KME), ki je pri nas endemičen. Najpogostejši prenašalec je klop Ixodes ricinus. Običajno bolezen poteka v dveh stopnjah. Prva faza se pojavi teden ali dva po piku klopa z gripi podobnimi znaki, s slabim počutjem, utrujenostjo, bolečinami v mišicah, sklepih, glavobolom in prebavnimi motnjami. Sledi prosti interval (nekaj dni do treh tednov), ko je bolnik povsem brez težav. Nato nastopi druga faza prizadetosti živčevja. Značilen simptom je glavobol, vročina, slabost, bruhanje in otrdelost vratu. Prizadetega pogosto moti svetloba. Možne so tudi ohromitve udov, dihalnih mišic ter razne stopnje motenj zavesti, celo koma. Smrtnost je 1-2 %. Posledice lahko izzvenijo po več mesecih ali pa ostanejo trajne. Po prebolelem meningitisu, ki pušča doživljenjsko zmanjšano imunost, bolnikom svetujemo izogibanje soncu in alkoholnim pijačam.

Velikokrat ostanejo posledice kot so glavobol, depresija, zmanjšana sposobnost koncentracije in ohromitve. Zdravljenje je simptomatsko. Najučinkovitejši ukrep za zaščito pred KME je cepljenje s tremi odmerki cepiva, ki ga je potrebno obnoviti vsakih 3-5 let. Zaželeno je, da se ga opravi že v zimskih mesecih. Tako je zaščita v poletnem času že popolna.

Humana granulocitna erlihioza je bolj poznana v zadnjih nekaj letih in jo povzroča znotrajcelični bacil, ki napade krvne celice. Klinična slika je zelo podobna prvi fazi KME. Poteka kot neznačilna vročinska bolezen, ki se pojavi po vbodu klopa. Bolniki tožijo zaradi glavobola, utrujenosti in hudih bolečin v sklepih. V laboratorijskih preiskavah pogosto najdemo znižano število posameznih ali vseh vrst krvnih celic, povišane jetrne encime in vnetne parametre (C reaktivni protein). Bolezen prav tako zdravimo z antibiotiki. V kolikor se po odstranitvi klopa ne pojavijo nobeni bolezenski znaki, obisk pri zdravniku ni potreben.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112