Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Zelena mrena

feb 09

Velikokrat bolniki zmotno mislijo, da slabo vidijo le zaradi starosti in zato že napredovali bolezni ne pripišejo ustreznega pomena.

zelena mrena 1Tudi vi slabo vidite?

Po štiridesetem letu so za vse nas potrebni pregledi pri specialistu oftalmologu v dobro opremljeni očesni ambulanti. Velikokrat glavkom odkrijemo po naključju, ko bolnik pride na pregled zaradi prvega predpisa bli- žinskih očal ali težav s suhimi očmi.

Glavkom ali zelena mrena

Glavkom je drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu. Pri štiridesetih letih je bolezen še redka, vendar pa s starostjo narašča. Pri osemdesetih letih ima glavkom 4,3 odstotka ljudi. Od bolnikov, ki imajo glavkom, jih 5 do 10 odstotkov oslepi na obe očesi. Zaradi vedno daljše pričakovane življenjske dobe bo bolnikov z glavkomom vse več.

Glavkom je kronična in počasi napredujoča očesna bolezen, pri kateri pride do okvare vidnega živca na mestu, kjer ta izstopa iz očesa. Vidni živec prenaša podatke o tem, kar vidimo, od očesa do možganov in je zato zelo pomembna očesna struktura. Ko pride do po- škodbe vidnega živca, nas to ne boli, okvara pa je nepopravljiva in trajna.

Povišan očesni tlak

Največkrat, a ne vedno, je okvara vidnega živca pri glavkomu povezana s povišanim očesnim tlakom. Ta je potreben za vzdrževanje oblike zrkla, a lahko, če je previsok, povzroči poškodbo živčnih vlaken. V nekaterih primerih pride do okvare živčnih vlaken tudi ob normalnem očesnem tlaku. Lahko pa tudi ob izmerjenem višjem očesnem pritisku ne ugotovimo nobenih znakov glavkoma – v tem primeru bolnika redno spremljamo ali pa se odločimo za zdravljenje, pri čemer upoštevamo tudi druge dejavnike. Navadno sta zaradi glavkoma prizadeti obe očesi, vendar navadno eno prej in bolj kot drugo.

Dednost

Nekaj k nastanku glavkoma prispeva tudi dednost, zato so pomembni tudi preventivni pregledi sorodnikov bolnikov. Ožje, kot je sorodstvo, višja je ogroženost in verjetnost pojava glavkoma.

Začetne spremembe in zdravljenje

Začetne spremembe zaradi glavkoma niso v centru vida, ampak bolj periferno, zato človek slabšanje vida navadno opazi, ko je že zelo pozno in je okvara že obsežna. Velikokrat se pacientom celo takrat zdi, da slabo vidijo le zaradi starosti in tako že napredovali bolezni ne pripišejo ustreznega pomena.

Za ohranitev vidne funkcije so ključnega pomena pravočasno odkritje bolezni ter njeno spremljanje in zdravljenje. Zdravimo jo lahko s kapljicami, lasersko ali s kirurško terapijo, odvisno od vrste bolezni in predvidenega napredovanja.

zelena mrena 2

Pregled kot preventiva

Okulistični pregled je namenjen odkrivanju in zdravljenju bolezenskih sprememb na očeh. Poleg natančnega pregleda vam bodo izmerili tudi očesni tlak in pregledali očesno ozadje. Glede na vrsto obolenja se boste nato s specialistom oftalmologom odločili za morebitne dodatne preiskave.

Kaj je očesna hipertenzija

Ko je izmerjeni očesni tlak višji od statistično normalnih vrednosti, pri tem pa okvare na vidnem živcu ni zaznati, govorimo o očesni hipertenziji. V tem primeru se lahko odločimo za zdravljenje, ki je podobno kot pri glavkomu, navadno pa bolnike le spremljamo.

Dejavniki tveganja za razvoj glavkoma so:

• starost. Primarni glavkom je pogostejši s staranjem;

• družinska obremenjenost. Ogroženost je za štirikrat povečana pri bližnjih sorodnikih (oče, mati , brat, sestra ali otrok);

• kratkovidnost. Osebe z večjo kratkovidnostjo so bolj ogrožene za nastanek glavkoma;

• rasa; Afričani so bolj podvrženi razvoju glavkoma odprtega zakotja, Azijci glavkomu zaprtega zakotja;

• daljnovidnost. Daljnovidne osebe bolj ogroža razvoj primarnega glavkoma zaprtega zakotja;

• žilni dejavniki. Ljudje z boleznimi srca in ožilja, žilnimi spazmi, migreno in nizkim krvnim tlakom so bolj ogroženi za nastanek glavkoma kljub statistično normalnim vrednostim očesnega tlaka;

• drugo.

Med druge dejavnike tveganja prištevamo še poškodbe, vnetja, različne sistemske bolezni, ki povzročajo slabšo prekrvitev očesa (zapore glavne mre- žnične vene v očesu, zapore vratnih žil, sladkorna bolezen itn.), in dolgotrajno zdravljenje s kortikosteroidi.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112