Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Laktozna intoleranca

feb 09

Imate pogosto drisko in vas napenja? So težave bolj izrazite ob prehrani, bogati z mlekom in mlečnimi izdelki? Ste pomislili, da je morda krivo pomanjkanje encima laktaze?

Pogost vzrok prebavnih težav

laktozna intoleranca 1

Laktozna intoleranca spada med najpogostejše motnje presnove pri ljudeh. Kljub temu je ta motnja slabo prepoznavna, zato se ljudje, ki imajo težave po obrokih z mlekom, temu začnejo ogibati. Ocenjujemo, da ima motnjo 10 do 15 odstotkov ljudi, pri starejših pa je ta delež še višji, celo do 40 odstotkov.

Laktozna intoleranca je bolezen

Laktozna intoleranca nastane zaradi zmanjšanega delovanja encima laktaze, ki je potreben za presnovo laktoze, tj. sladkorja v mleku in mleč- nih izdelkih. Pomembno je vedeti, da v prehranski industriji mleko dodajajo številnim izdelkom, zato se težave pojavijo tudi pri zaužitju takih izdelkov.

Zaradi nepopolne presnove laktoze nastajajo v črevesju plini in kisline, kar povzroči zelo različne prebavne težave, ki so odvisne tudi od količine zaužite laktoze. Pojavijo se krči, driska, napihnjenost, bolečina v trebuhu. Te težave so lahko tako izrazite, da je potrebna pomoč zdravnika, ki bolnika napoti na preiskave in mu predpiše dieto.

Vzroki so različni

Zmanjšanje delovanja encima laktaze, kar je razlog za bolezen, ima več vzrokov. Poznamo genetsko pogojeno obliko bolezni, pri kateri se začne količina encima zmanjševati s starostjo in tako ima več kot 40 odstotkov ljudi po petdesetem letu pomanjkanje encima. Bolezen se razvije tudi pri vnetnih boleznih črevesja, po večjih operacijah na črevesju in v sklopu prizadetosti črevesja po obsevanju, poznamo pa tudi obliko bolezni, ki je dedna in se pojavi že pri dojenčkih. Pomembno je vedeti, da laktozna intoleranca ni isto kot alergija na mleko. Pri alergiji na mleko gre za nenormalen odziv imunskega sistema na nekatere mlečne beljakovine.

Zdravljenje je preprosto

Treba je upoštevati dieto z omejitvijo uporabe mleka. Laktoza je prisotna v številnih predelanih živilih, zato je treba spremljati sestavine na deklaraciji. Fermentirani mlečni izdelki (jogurt, kefir, skuta) imajo manjšo vsebnost laktoze in vsebujejo laktične bakterije, ki pripomorejo k razgradnji laktoze. Ob uporabi fermentiranih izdelkov zato težav navadno ni.

Dihalni test

laktozna intoleranca 3 dr svetujeV diagnostiki laktozne intolerance uporabljamo dihalni test. Na pregled pridemo tešči, zaužijemo raztopljeno laktozo in v časovnih razmikih pihamo v posebno vrečko. S posebnim aparatom se analizira izdihani zrak. Pri bolnikih z laktozno intoleranco se pojavijo plini v črevesju, ki se deloma prenesejo v kri in izločijo v izdihanem zraku. Preiskava je popolnoma neškodljiva, neboleča in zanesljiva. Pomembno je le, da bolnik natančno upošteva navodila glede diete pred preiskavo in da na preiskavo pride tešč. Preiskava je popolnoma neškodljiva, neboleča in zanesljiva. Naročite se na dihalni test in odkrijte razlog svojih težav čim prej.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112