Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Lepotni posegi na dojkah (1. del)

feb 09

Zunanji videz dojk je zelo pomemben za samopodobo ženske. Mlajše pogosto moti prirojena slaba razvitost dojk, ko je prostornina ene ali obeh dojk premajhna, redkeje tudi nesimetričnost ali nepravilna oblika (tubularne dojke).

lepotni posegi dojk 1Po porodu ali v menopavzi ženske pogosto motijo povešene dojke (ptoza). Ptozo povzročijo izguba teže, staranje ter zmanjšanje tkiva (atrofija). Nenaraven in spremenjen videz dojk pri mnogih ženskah vpliva na izgubo samozavesti, zmanjšuje osebno zadovoljstvo, delovno sposobnost in kreativnost, pomembnost in življenjsko živahnost. Poseben estetski in funkcionalni problem pomenijo povečane in povešene dojke. 

Ženske se za korekcijo prsi odločijo zaradi različnih razlogov, najpogosteje pa zaradi želje po 

lepotni posegi dojk 2

pomanjšanju dojk, želje po preoblikovanju in povečanju dojk, 

želje po korekciji neskladja velikosti in oblike dojk ter zaradi želje po večji skladnosti celotnega telesa.

Postopek

Pred operacijo je nujno potreben pregled, med katerim se pogovorimo o morebitnih boleznih dojk, dojenju, nosečnosti, spremembah med nosečnostjo ali po njej, predhodnih operacijah in družinski anamnezi o raku dojk. Pri pregledu opravimo standardne meritve, določimo stopnjo povešenosti, ugotovimo morebitno asimetrijo, kakovost kože (elastičnost, strije) in lastnosti žlezno- -maščobnega tkiva dojke. Ocenimo obliko in velikost kolobarja in bradavice ter simetrijo. Nato napravimo fotografijo in se z bolnico pogovorimo o želeni velikosti dojk, o polo- žaju brazgotin in morebitnem sočasnem povečanju dojk in izrezu odvečne kože. Sledi natančen pogovor o zapletih, pričakovanem rezultatu, brazgotinjenju ter pooperativni rehabilitaciji. Cilji operacije so preoblikovanje dojk, telesna skladnost ter mladostna oblika dojk s čim manjšo brazgotino.

Zmanjšava dojk (redukcijska mamaplastika)

Velika prostornina dojk je lahko posledica hormonskega neskladja ali povečane količine žlezno-fibroznega in maščobnega tkiva dojke ter lahko povzroči estetsko in funkcionalno motnjo. Bolnice se pritožujejo zaradi bolečin v hrbtu, ramenih ter vratu, kroničnega glavobola, ponavljajočih vnetij in maceracije kože v predelu gube pod dojko. V ekstremnih primerih se lahko pojavi degenerativna obraba sklepov vratne in prsne hrbtenice.

Pri čezmerno velikih dojkah ne odpravljamo zgolj estetske motnje, temveč skupek simptomov, ki so posledica povečane prostornine in teže dojk. Navadno zgolj izguba telesne teže in posebni nedrčki niso učinkoviti. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Postopek

lepotni posegi dojk 3Poznamo več načinov kirurškega zdravljenja. Prvi način je liposukcija – lahko kot izolirana metoda ali kot dodatek drugim kirurškim metodam. Pri liposukciji lahko izsesamo več kot 800 mililitrov maščobnega tkiva. Glavna prednost liposukcije so majhne brazgotine, vendar lahko z njo vplivamo zgolj na prostornino dojke, ne pa na njeno obliko. Po njej so lahko dojke zaradi odvečne kože še bolj povešene.

Mnogo pogosteje se pri korekciji povečanih dojk odločimo za kirurško tehniko z izrezom odvečne kože in žleznega tkiva, podobno kot pri dvigu dojk. Poznamo različne tehnike korekcije prevelikih in povešenih dojk, skupno vsem pa je izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze in premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj. Včasih si pomagamo tudi z liposukcijo posameznih predelov dojk. Končni cilj sta telesno skladni, simetrični dojki primerne velikosti in oblike in odprava funkcionalnih težav.

Pred posegom je nujno potrebno natančno načrtovanje operacije in naris. Pomembna je natančna zaustavitev krvavitve (hemostaza) med posegom, po operaciji pa namestimo drenažne cevke. Posledica operacije je brazgotina, ki poteka okoli kolobarja in navzdol v obliki narobe obrnjene črke T. Po operaciji svetujemo ustrezne posebno oblikovane kompresijske nedrčke.

Možni zapleti

Med možne zaplete sodijo slabša občutljivost bradavice (9 do 25 %), težave pri celjenju ran (do 19 %), slaba prekrvljenost in delno odmrtje bradavice (4 do 7 %) ter grde brazgotine (4 %). V literaturi so opisani različni podatki o zmožnosti dojenja. Odvisno od izbrane kirur- ške tehnike lahko po posegu doji od 65 do 91 odstotkov bolnic.

Med druge zaplete uvrščamo odmrtje dela maščevja, hipertrofične brazgotine, asimetrijo, premajhno ali čezmerno redukcijo, okužbe ter spremembo oblike in bolečine. Ob dobro na- črtovani in izvedeni operaciji so zapleti redki.

Osebno mnenje:

Z natančnim pregledom pred posegom, načrtovanjem, ustreznim narisom in dobro tehnično izvedbo operacije lahko popolnoma spremenimo obliko in velikost dojk. Telesna skladnost in odprava funkcionalnih motenj morata biti glavna cilja operacije. Bolnica se mora na poseg primerno pripraviti in upoštevati tudi obdobje rehabilitacije. Če so izpolnjeni vsi pogoji, lahko pričakujemo bistveno izboljšanje kakovosti življenja ženske.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112