Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Pa smo jo (spet) dočakali. Zimo namreč. Kar je za marsikaj dobro in za marsikaj malo manj dobro. Dobro je, ker jo narava potrebuje in ker se je fino sankati, ker se lahko stisnemo pod deko in pijemo čaj. Malo manj dobro pa je, ker nas lahko zazebe, ker nas lahko uščipne v križu med kidanjem snega (več o tem preberite v prispevku dr. Silvestra), ker za poti potrebujemo bistveno več časa (in živcev) in ker pogosteje zbolimo.

Težave ob hladnem vremenu: boleče grlo, smrkanje, vročina ...

prehlad 1Vsi verjetno poznamo tisti občutek, ko nas začne najprej nežno, potem pa vedno manj nežno praskati po grlu, ko nam začne kapljati iz nosu, ko se pojavi nadležen dražeč kašelj in se počutimo »cunjasto«. Pa še nismo zares bolni, vsaj ne toliko, da bi ostali doma in se ulegli v posteljo. In nadaljujemo z normalnim življenjem. Če imamo močno obrambo in še malo sreče (in popijemo dovolj tekočine, vitaminov in kakšen domač zdravilni zvarek), se počutje v nekaj dneh postopoma izboljša in prehlad mine. Lahko pa se obrne tudi v drugo stran. Grlo ne neha boleti, kašelj se stopnjuje, vročina naraste nad 38 stopinj Celzija … In počutimo se slabše. V tem primeru je potreben resnejši pristop: posvet z zdravnikom ali obisk ambulante, pregled krvi, morebitno antibiotično zdravljenje. In počitek. Normalno življenje pa prehodno dati »na čakanje«.

Virusi, zamašen nosek, vnetje ušesa ...

Zakaj pride do teh težav ravno v hladnem delu leta in manj pogosto v toplih dneh? Razlogov je več. Gotovo je pomemben čisto anatomsko-fiziološki del: na mrazu se krvne žile skrčijo, tako so povrhnja tkiva (sluznica dihal) manj prekrvljena, manj vlažna in tako bolj dovzetna (oziroma manj odbijajoča) za različne mikroorganizme, ki prežijo na nas v zraku, na umazanih rokah, v izkašljanih in izkihanih kapljicah drugih ljudi. Virusi se razmnožujejo zelo hitro in dokaj preprosto (razen sebe in primernega gojišča ne potrebujejo tako rekoč ničesar), so odporni proti marsičemu v okolju in se hitro prenašajo ter se, kot je omenjeno zgoraj, oprimejo novega gostitelja.

Potem je pa vrsti naš obrambni sistem – na pomoč pridrvijo obrambne krvne celice, ki se čiščenja in uničevanja nepovabljenih gostov lotijo bolj ali manj uspešno. Pri tem potrebujejo našo pomoč v obliki počitka, zagotavljanja dovolj (brezalkoholne) tekočine, v primeru zamašenega nosu primernega čiščenja itn. Tu moramo omeniti majhne (pa tudi večje) otroke. Vsi starši gotovo vemo, kar nam je bilo to neštetokrat položeno na srce s strani pediatra, da je čiščenje noska najpomembnejša preventiva vnetja ušes. Majhni otroci si še ne znajo spihati noska, zamašen nos pa skoraj neogibno vodi v vnetje ušesa, neprespane, prejokane noči in antibiotično zdravljenje.

Doktorat v čiščenju nosa

prehlad 2Možne so tudi različne komplikacije in posledice vnetij ušes, a brez podrobnosti o teh le še enkrat poudarimo: čiščenje noska je zakon! Kako se lotiti čiščenja, pa je za marsikoga lahko tema za doktorsko dizertacijo. Zlati standard je zagotovo fiziološka raztopina, kako, koliko in kako pogosto jo uporabljati, pa je stvar različ- nih pristopov. Od kapljanja raztopine v nos in brisanja s kosmom vate in aspiratorjev za aktivno sesanje nabrane sluzi (oziroma smrkljev) iz nosu do pripravkov za spiranje nosu skozi eno in potem še drugo nosnico. Iz osebne izkušnje lahko povem, da ima vsaka metoda prednosti in slabosti, najboljše rezultate pa sem dosegla s spiranjem noska. Žal nobena metoda ni prijetna in zahteva tudi veliko živcev in potrpljenja …

Da ne bo nesporazuma, tudi odrasli si moramo čistiti nos, še posebno ob prehladih. Tudi pri nas lahko pride do zapletov. Ker si znamo spihati, je to seveda lažje, lahko pa si tudi mi pomagano s spiranjem. Ob zamašenem nosu lahko prehodno uporabimo kapljice za nos, ki pomagajo tako, da nam nos odmašijo in si ga lažje očistimo. Pri nekaterih vrstah kapljic je treba biti pozoren na to, da jih ne uporabljamo predolgo (največ nekaj dni), saj lahko ob pretiravanju trajneje poškodujejo sluznico. Pri zamašenih in bolečih sinusih (obnosnih votlinah) si lahko pomagamo tudi z vlažnimi vročimi inhalacijami. Glavo si pokrijemo z brisačo in se sklonimo ter dihamo nad posodo z vročo vodo, vroča para nam bo zmehčala zastalo sluz v votlinah in lažje jo bomo izpihali. Tu je seveda potrebna previdnost, da se ne opečemo.

Vse vrste kašlja

Kaj pa dražeč, suh kašelj? Na začetku bolezni ga je najbolje pustiti pri miru. Res učinkovitega zdravila namreč zanj ni oziroma ni takega, ki ne bi imelo tudi stranskih učinkov, ki bi odtehtali predpisovanje. Pa zdravilo niti ni potrebno. Sluznica dihal je razdražena, zato nas sili na kašelj. Ta je lahko zelo utrujajoč, še posebno ponoči. Lahko si pomagate s kakšno žličko medu, vlažnim, a po možnosti hladnejšim zrakom, prehodno pa lahko pomaga tudi sirup. Vendar je treba vedeti, da se s kašljem dihala tudi branijo in čistijo, zato ga ne smemo zatirati. Treba pa ga je spremljati. Če se spremeni v produktivnega in začnemo izkašljevati zeleno ali rumeno, ob tem pa se pojavita še težje dihanje ali vročina, je treba obiskati zdravnika. In kdaj k zdravniku, ko »zimsko« zbolimo? Prvi koraki so gotovo doma – počitek, čaj, vitamini, po potrebi zdravila proti vročini … Če vročina po treh dneh ne pade, če se pojavi tež- je dihanje ali produktiven boleč kašelj, če nas močno boli žrelo pri požiranju, če nas boli uho ali predel sinusov oziroma je splošno počutje slabše, moramo k zdravniku. To velja za sicer zdrave odrasle in otroke. Bolniki s kroničnimi boleznimi (sladkorni, kardiološki, onkološki bolniki) in starši dojenčkov pa se morajo z zdravnikom vsaj posvetovati takoj. Pa veselo sankanje!

V primeru prehlada bo otroku za odprtje noska zagotovo pomagalo takojšnje izpiranje nosne sluzi s hipertonično 2-odstotno raztopino morske vode. Osmotski učinek hipertonične raztopine sproži naravno izločanje vode iz nabrekle nosne sluznice, nakopičena sluz se utekočini, razredči in lažje izpiha, vnetje nosne sluznice se umiri. Nosna sluznica, ki je očiščena z hipertonično raztopino morske vode, si hitreje opomore in lahko prej zač- ne ponovno opravljati svojo funkcijo čiščenja vdihanega zraka. Z izpiranjem sluzi tudi zmanjšamo možnost prenosa vnetja v srednje uho vašega otroka preko kratke Evstahijeve cevke.  

Kako ne zboleti

Toplo oblecimo sebe in otroke in se gibajmo na svežem zraku, uživajmo dovolj tekočin in vitaminov, čistimo si nos, umivajmo si roke. Ogibajmo se bolnim.

Če zbolimo ...

Pijmo dovolj tekočine, počivajmo, po potrebi vzemimo zdravilo proti vročini, večkrat dnevno temeljito prezračimo prostor, čistimo (si) nos. Ogibajmo se zdravim.

Kdaj k zdravniku

Za sicer zdrave: če vročina po treh dneh ne pade, če je počutje slabše, če težje dihamo ali bolj kašljamo, če nas močno bolijo žrelo, uho ali obnosne votline … Drugi na posvet takoj.

prehlad 3

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112