Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Stalna ali snemljiva rešitev?

feb 09

Način življenja, način prehranjevanja, higienske navade glede čiščenja zob in še marsikaj seveda vpliva na stanje zob v ustni votlini, z leti pa tudi na število zob, ki jih še imamo.

proteza 1Najprej manjka en zob, pa kmalu zatem še en… Glede zob je kar precej takšnih, ki ne reagirajo takoj, ko se pojavi težava. Veliko preveč jih namreč preveč odlaša z ‚zoprnim‘ obiskom pri zobozdravniku in kmalu se znajdejo v položaju, ko je težava še veliko večja.

No, v vsakem primeru je treba manjkajoče zobe nadomestiti: zato, bo oseba lahko spet grizla in žvečila hrano, da bo lahko spet tako kot nekdaj izgovarjala sičnike in šumnike in, ne nazadnje, da se bo spet lahko brezskrbno smejala na ves glas.

Prednosti in slabosti

Med možnostmi naj najprej omenimo seveda tako imenovane fiksne protetične rešitve – v jeziku navadnih zemljanov so to na primer mostički in krone. Seveda pa je možno tudi problem rešiti z delnimi ali popolnimi protezami – gre za snemnoprotetične rešitve - ali kombinacijo obeh ponujenih možnosti in implantološko obravnavo. Vsaka od rešitev ima vsekakor tako prednosti kot tudi slabosti, na odločitev za eno od možnosti pa seveda vplivajo številni dejavniki, ki jih moramo upoštevati ob načrtovanju.

Odločitev je kompromis med željo bolnika, njegovim stanjem v ustih (števila preostalih zob, uspeha priprav, razumevanja in sodelovanja bolnika) in žal tudi ekonomskega dejavnika. Seveda gre za razlike v ceni posameznih rešitev. Mogoče velja upoštevati nasvet, da naj se ob načrtovanju v fiksni protetiki vedno odločamo tako, da bo potrebnih čim manj posegov oziroma tako, da ohranimo čim več zdravih zob. Bolnik se mora tudi zavedati, da z vstavitvijo fiksnoprotetične konstrukcije v usta dobi dodatna mesta, kamor se oprimejo zobne obloge, ki jih je treba vsakodnevno učinkovito odstranjevati.

Delna ali popolna proteza

Večje vrzeli med zobmi in parodontoza nam narekujejo odločitev za tako imenovano snemno ali fiksno-snemno protetiko. K snemni protetiki prištevamo delne ali popolne vizil oziroma akrilatne proteze - slednje se preko zaponk pripenjajo na preostale zobe. Ostalo zobovje lahko tudi preko posebnih, konusnih prevlek, nosi snemno protezo. Glede na položaj in parodontalno stanje preostalih zob se lahko odločimo za njihovo povezavo v fiksno konstrukcijo, ki kasneje nosi snemljivo vizilprotezo. Vendar pozor - ob taki odločitvi se je treba nujno potruditi in naučiti vzdrževati in čistiti te proteze. Sliši se nekoliko nenavadno, vendar je čiščenje protez in protetič- nih pripomočkov pogosto zahtevnejše kot običajna ustna higiena zob.

Vsadek ali implantat

proteza 2 dr svetujeNa koncu pa še beseda, dve o vsadkih – uradno bodo rekli, da gre za implantološko obravnavo bolnika. Da bi bila odločitev na koncu kronana z zadovoljstvom pacienta, je tu seveda zelo pomembno sodelovanje pri načrtovanju vsega med zobozdravnikom, kirurgom in zobnim tehnikom. Povedali vam bodo, da so lahko rešitve fiksne – na primer most na vsadkih, in takšne, ki niso fiksne oziroma so snemne - tu pa je mišljena proteza na vsadkih.

Ekonomski vidik

Danes ima na žalost velik vpliv na spreminjanje standardov in kompromise tudi ekonomski vidik rešitve. Denar… Vsekakor kompromisi pomenijo rešitve, ki so mejne in vedno ne izpolnjujejo želje bolnika. Odločitev naj se vedno nagiba v smer, ki zagotavlja rešitev, ki je dolgoročno najbolj stabilna, omogoča estetsko zadovoljstvo bolnika in je tudi do zdravja prijazna.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112