Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Melanom - ta nevaren kožni rak je v zgodnji fazi ozdravljiv

maj 09

Melanom je rak, ki nastane iz pigmentnih kožnih celic melanocitov. Te skrbijo za tvorbo rjavega kožnega pigmenta melanina, ki kožo obarva, njegova naloga pa je zaščita kože pred ultravijoličnimi žarki sonca. Ti žarki vplivajo tudi na nastanek melanoma. Ta rak nenadzorovano raste in ima izredno sposobnost zasevanja v oddaljena tkiva in organe, kar je usodno za življenje. Prav zato je to najnevarnejši kožni rak.

 

melanom 1 dr02

Melanom je nesimetričen, neostro omejen, neenakomerno obarvan, večji od 6 milimetrov ter kaže znake spreminjanja in rasti.

Dokler je omejen le na površino kože, ne zaseva, zato je v zgodnji fazi zlahka ozdravljiv. Odstranimo ga s preprosto operacijo. Če ga ne odstranimo, sčasoma prodira tudi v globlje plasti kože. Ko pride v stik s krvnimi in limfnimi žilami, ima prosto pot, da se razširi po telesu. Zdravljenje napredovale bolezni je žal večinoma neuspešno, kljub novim, učinkovitejšim zdravilom, ki so danes dostopna.

Število zbolelih narašča

Posebnost melanoma je tudi, da število zbolelih pri belcih narašča najhitreje med vsemi vrstami raka. Vzrok za to so najverjetneje naše navade v povezavi z izpostavljanjem soncu. Zadnja štiri desetletja v zahodnem svetu veliko časa preživimo na soncu med počitnicami in tudi drugimi prostočasnimi aktivnostmi na prostem. Žal se še vedno veliko ljudi sonči zaradi ideala zagorele kože, ki je zakoreninjen v družbi. To se trudimo spremeniti. Melanom se lahko razvije pri vsakomur, vendar imajo povečano tveganje zanj ljudje, ki so ga že imeli v preteklosti ali ga je imel član njihove ožje družine, ljudje s številnimi pigmentnimi znamenji, tisti, ki so se v otroštvu intenzivno izpostavljali soncu in so imeli sončne opekline z mehurji, ter svetlopolti, rdečelasi ali svetlolasi ljudje pa tudi tisti, ki so v mladosti obiskovali solarij.

Kako prepoznamo melanom

Melanom večinoma vznikne na novo, na mestu, kjer ni bilo predhodnega pigmentnega znamenja in nato nenehno raste. Le manj kot tretjina jih vznikne v obstoječem materinem znamenju. Najlažje ga prepoznamo tako, da smo pozorni na spremembe barve, velikosti in površine pigmentnega znamenja na koži, pa tudi na spremembo oblike in omejenosti. Pri nam vam bo v pomoč pravilo ABCDE. Melanom je navadno nesimetričen (A = asymmetry), neostro omejen (B = border), neenakomerno obarvan in večbarven (C = colour), večji od 6 milimetrov (D = diameter), ter kaže znake spreminjanja in rasti (E = evolution).

Pregled pri dermatologu

Dermatologi si pri zgodnjem odkrivanju melanoma pomagamo z dermatoskopijo. To je posebna preiskovalna metoda, s katero veliko zanesljiveje ločimo nenevarna pigmentna znamenja na koži od nevarnega melanoma. Pomaga nam, da melanom odkrijemo v zgodnji fazi, ko je še ozdravljiv. Dermatoskopija je preprosta, popolnoma neboleča in hitra, z njo pa lahko zgodaj prepoznamo tudi druge vrste kožnega raka. Zelo koristno bi bilo, če bi lahko vsakega človeka vsaj enkrat v življenju natančno pregledal dermatolog, tudi z dermatoskopom. Tako bi lahko ocenil, kakšno vrsto kožnih znamenj ima posameznik in kakšno je tveganje za nastanek kožnega raka. Povedal bi mu tudi, ali so potrebni redni pregledi v dermatološki ambulanti ali pa zadošča le samopregledovanje kože doma. Najboljša strategija za obvladovanje melanoma je zgodnje odkrivanje in zdravljenje. Še pomembnejše je preprečevanje njegovega nastanka s pametnim ravnanjem ob močnem soncu. Predvsem med 10. in 16. uro je treba iskati senco in omejiti svojo izpostavljenost soncu na najmanjšo možno mero. Paziti moramo, da nas sonce ne opeče. Kožo moramo zakrivati z gosteje tkanimi oblačiti in pokrivali, oči pa s kakovostnimi sončnimi očali. Zaščitne kreme pomenijo dodatno zaščito, ščititi pa morajo pred žarki UVA in UVB.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112