Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Glavkom ali zelena mrena

maj 09

Po štiridesetem letu so potrebni pregledi pri specialistu oftalmologu. Glavkom namreč velikokrat odkrijemo slučajno, ko bolnik pride na pregled zaradi predpisanih prvih očal, s pomočjo katerih naj bi spet lahko bral časopis, ali zaradi težav s suhimi očmi. Velikokrat bolniki napačno mislijo, da slabo vidijo le zaradi starosti, zato bolezni, ki je že napredovala, ne pripišejo ustreznega pomena.

glavkom 1 dr02Glavkom ali zelena mrena je kronična, počasi napredujoča očesna bolezen, pri kateri pride do okvare vidnega živca na mestu, kjer izstopa iz očesa. Vidni živec prenaša podatke o tem, kar vidimo, od očesa do možganov, zato je zelo pomembna očesna struktura. Ko pride do poškodbe vidnega živca, to sicer ne boli, a je okvara nepopravljiva in trajna.

Povišan očesni tlak

Navadno sta zaradi glavkoma prizadeti obe očesi, vendar eno prej in bolj kot drugo. Največkrat, ne pa vedno, je okvara vidnega živca pri glavkomu povezana s povišanim očesnim tlakom. Očesni tlak je potreben za vzdrževanje oblike zrkla, a če je previsok, lahko povzroči poškodbo živčnih vlaken. V nekaterih primerih pride do okvare živčnih vlaken tudi ob normalnem očesnem pritisku. Lahko se tudi zgodi, da izmerimo višji očesni pritisk, pa ne opazimo prav nobenih znakov glavkoma. V tem primeru bolnika redno spremljamo ali pa se odločimo za zdravljenje, pri čemer se upošteva še druge dejavnike.

Nekaj prispeva dednost

Pomembni so tudi preventivni pregledi sorodnikov bolnikov z glavkomom. Ožje kot je sorodstvo, večja je ogroženost in verjetnost pojava glavkoma. Glavkom je sicer drugi najpogostejši vzrok slepote na svetu. Pri štiridesetih letih je bolezen še redka, vendar s starostjo narašča. Pri osemdesetih letih ima na primer glavkom 4,3 odstotka ljudi. Od bolnikov, ki imajo glavkom, jih 5 do 10 odstotkov oslepi na obe očesi. Zaradi daljšanja pričakovane življenjske dobe je bolnikov z glavkomom vedno več.

Začetne spremembe

glavkom 2 dr02Začetne spremembe zaradi glavkoma niso v centru vida, ampak bolj periferno, zato človek opazi slabši vid šele, ko je že zelo pozno in je okvara že obsežna. Pa še celo takrat se pacientom velikokrat zdi, da slabo vidijo le zaradi starosti, zato že napredovali bolezni ne pripišejo ustreznega pomena.

Za ohranitev vidne funkcije so vsekakor ključnega pomena pravočasno odkritje bolezni ter njeno spremljanje in zdravljenje. Bolezen lahko zdravimo s kapljicami, z lasersko ali s kirurško terapijo.

Pregled kot preventiva

Okulistični pregled je namenjen odkrivanju in zdravljenju bolezenskih sprememb na očeh. Poleg natančnega pregleda se tedaj izmeri tudi očesni tlak in pogleda očesno ozadje. Glede na vrsto obolenja se nato oboleli s specialistom oftalmologom odloči za dodatne preiskave.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112