Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Lasersko zdravljenje stresne urinske inkontinence in ohlapne nožnice

maj 09

Stresna urinska inkontinenca je nehoteno uhajanje urina ob povečanju pritiska v trebušni votlini, ki nastane ob kašljanju, kihanju, teku ali dviganju težjih bremen.

inkonteneca 1 dr02S stresno urinsko inkontinenco se sooča približno tretjina žensk, s starostjo pa se stanje slabša, kar seveda pomembno vpliva na kakovost življenja. Vzrok uhajanja urina je v slabosti podpornega tkiva sečnice in spremenjene lege sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena, lahko pa je tudi posledica porodov, dvigovanja bremen in čezmerne telesne teže. Sindrom ohlapne nožnice pomeni oslabitev stene nožnice, ki je posledica porodov, staranja in genetske slabosti tkiva. Večja ohlapnost nožnice vpliva na manjše trenje pri spolnem odnosu, s tem pa na manj zadovoljivo spolnost obeh partnerjev. Pri večjem spuščanju, zniževanju nožnice, ženska čuti nelagoden občutek v nožnici. To lahko privede tudi do urinske inkontinence ter nelagodja pri športnih aktivnostih, kar pomembno vpliva na kvaliteto življenja.

Načini zdravljenja

Možnosti zdravljenja so različne. Na začetku svetujemo vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Mišice lahko spodbujamo z elektrostimulacijo ali magnetoterapijo. Bolj učinkovite pa so operativne metode – klasična sprednja plastika s podpornimi šivi pod sečnico in vstavljanje trakov pod sečnico, imenovanih TVT. Najnovejše zdravljenje je lasersko zdravljenje. Laser s toplotnim učinkom povzroča krčenje kolagena in njegovo ponovno rast, s tem pa se okrepi podpora sečnici.

Varna in uspešna laserska metoda

Postopek laserskega zdravljenja je podoben ginekološkemu pregledu. Ginekolog v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in z laserskim snopom osvetljuje sprednjo steno nožnice, nato pa s posebno sondo osvetljuje še vhod v nožnico. Postopek traja približno pol ure. Pacientka po posegu odide domov in lahko opravlja vsakodnevne aktivnosti. En teden odsvetujemo spolne odnose, tri tedne pa ogibanje dviganju težjih bremen. Laserska metoda je varna in je v primerjavi z operativnim zdravljenjem manj invazivna. Ne poškoduje tkiv in organov, je neboleča in zato anestezija ni potrebna. Posebno primerna je za starejše bolnice s kroničnimi boleznimi. Uspešnost laserskega zdravljenja ugotavljamo po enem mesecu, in sicer na kontrolnem pregledu. Kolagen se na novo tvori ves mesec. Študije kažejo, da se nožnica zoži za petino. 94 odstotkov žensk občuti zožitev nožnice in navaja bolj zadovoljivo spolnost, velika večina oziroma kar 95 odstotkov pacientk navaja tudi bistveno izboljšanje urinske inkontinence, 70 odstotkov pacientk pa po štirih mesecih ni imelo več težav.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112