Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Virusne bradavice - pogosta, a nenevarna okužba

maj 09

Bradavice so pogosta, a nenevarna virusna okužba kože ali sluznic, ki jo povzroča humani papiloma virus (HPV). Obstaja več kot sto različnih tipov tega virusa in le nekateri so povezani z nastankom bradavic.

Kako bradavice prepoznamo

bradavice 1 dr02Bradavice so majhni, 2 do 6 milimetrov veliki kožni izrastki z neravno, hrapavo površino, ki nekoliko spominja na cvetačo. Velikokrat so na njih majhne črne pike, ki so posledica krvavitve iz drobnih žilic v bradavici. Najpogostejše so pri otrocih, vendar se lahko pojavijo tudi pozneje v življenju. Večinoma so neboleče in ne povzročajo resnih težav, največkrat pa se pojavijo na rokah. Pogoste so tudi na podplatih. Te zaradi pritiska pri hoji rastejo navznoter in so mnogokrat občutljive ali boleče. Sicer se lahko pojavijo tudi kjerkoli drugje na koži. Obstaja vsaj deset različnih vrst bradavic. Poleg že omenjenih navadnih in plantarnih bradavic na rokah in podplatih, ki so daleč najpogostejše, različni tipi HPV povzročajo tudi ploščate bradavice, ki so so manjše in imajo gladko površino, tanke pecljate bradavice ter genitalne bradavice, ki nastanejo na koži in sluznici spolovila ter se prenašajo s spolnimi odnosi.

Bradavice so nalezljive

Virus se med ljudmi prenaša z dotikom, na primer z rokovanjem, pa tudi posredno preko predmetov ali okuženih tal. Veliko možnost za okužbo predstavljajo prostori, v katerih ljudje hodijo bosi. Virus vstopi v kožo na mestu, kjer je ta poškodovana in razpokana, razmnožuje pa se samo v povrhnjici. Obdobje od okužbe do nastanka bradavic je dolgo, navadno traja več mesecev ali celo leto dni in več. Pri posamezniku se lahko okužba prenese tudi z enega mesta kože na drugo, zato se število bradavic povečuje. Verjetno je pri okužbi in trajanju bradavic pomembno delovanje imunskega sistema. Bolj dovzetni za okužbo so tisti z oslabljeno imunostjo zaradi bolezni ali določenih zdravil. Ker je virus, ki povzroča bradavice, zelo razširjen, se mu ne moremo povsem ogniti. Možnost za okužbo zmanjšamo, če v bazenih, skupinskih kopalnicah in telovadnicah hodimo v natikačih in skrbimo, da koža rok ni suha in razpokana.

Kako se bradavic znebimo

bradavice 2 dr02Nekatere izginejo spontano, brez zdravljenja, druge ostanejo na koži več let in se med tem lahko širijo. Žal ni mogoče napovedati, kaj se bo z bradavico zgodilo. Zdravljenje je smiselno, kadar so estetsko moteče ali boleče ali kadar se njihovo število povečuje. Z odstranjevanjem bradavic preprečimo širjenje okužbe pri posamezniku ter prenos virusa na druge ljudi. Popolnega zdravila za bradavice ni. Nobeno zdravilo namreč ne uniči virusa, ne da bi hkrati uničilo z virusom okuženih celic. Če ste prepričani, da gre za bradavice in ne za druge vrste kožnih tvorb, lahko poskusite s samozdravljenjem. V lekarnah so na voljo številni pripravki v obliki tekočin ali obližev, ki vsebujejo različne kisline, pa tudi tekočina za domače zamrzovanje bradavic. S takim zdravljenjem morate vztrajati več mesecev, vse dokler bradavic ne odpravite. Ključna sta vztrajnost in potrpljenje. Če niste prepričani, da gre za bradavice ali če samozdravljenje ni uspešno, je smiseln obisk dermatologa. Obstaja tudi veliko domačih zdravil, kot so na primer svež mlečnati izloček krvavega mlečnika, ognjiča ali regrata, česen, vinski kis, limonin olupek. Žal delovanje teh metod ni dokazano. Velikokrat kožo močno razdražijo, zato jih odsvetujemo.

Zamrzovanje bradavic s tekočim dušikom

Zamrzovanje je ena najpogosteje uporabljanih metod za zdravljenje bradavic. Izvajamo jo v dermatoloških ambulantah. Tekoči dušik je utekočinjen plin, ohlajen na –196 stopinj Celzija. Z njim povzročimo poškodbo bradavice in nastanek mehurja. Postopek je nekoliko boleč ali pekoč, ponavljati pa ga je treba na dva do štiri tedne oziroma vse dokler se bradavic ne znebimo. Včasih izginejo po prvem zamrzovanju, včasih je potrebnih več obiskov. Zdravljenje je učinkovitejše, če v času med posegi doma na bradavice nanašamo tudi tekočino, ki jo za samozdravljenje kupimo v lekarni. Le izjemoma se odločamo za druge načine zdravljenja, kot sta na primer zdravljenje z laserjem ali kirurški poseg. Pri zdravljenju genitalnih bradavic je učinkovito zdravilo imikvimod, ki vpliva na imunski odziv.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112