Površinska glivična okužba kože

sep 10

Pityriasis versicolor (tinea versicolor) je pogosto in nenevarno kožno obolenje, ki ga laično nepravilno poimenujemo kožna plesen. Gre za zelo površinsko glivično okužbo kože, ki je ne povzroča plesen, pač pa glivica iz skupine kvasovk Malassesia.

Ta kvasovka je v majhnem številu normalna prebivalka zdrave človeške kože. Če se pretirano razmnoži, pride do vidnih znakov okužbe kože.

Svetlo rjave ali bele lise

glivična okužbaKvasovka Malassezia se še posebno dobro počuti na koži zgornjega dela trupa, ki je bogata z žlezami lojnicami in zato bolj mastna. Hrani se namreč s kožnimi lipidi, zato je vedno prisotna le na površini kože. Dobro se razmnožuje na mastni koži, pa tudi v toplih in vlažnih razmerah, kadar je potenje izrazitejše. Razraste se tudi, kadar oslabi imunski sistem.

Če se kvasovka pretirano razmnoži, pride do vidnih znakov okužbe – svetlo rjavih ali belih lis, velikih od pol do nekaj centimetrov, ki se na površini drobno luščijo.

Pozimi so lise svetlo rjave barve, poleti, ko je koža zagorela, pa bele, svetlejše od neprizadete kože. Najpogosteje jih najdemo na hrbtu, prsnem košu, na vratu in na nadlahteh. Okužba večinoma ne povzroča simptomov, lahko pa obolela koža blago srbi. Pogosteje se pojavlja pri mladih ljudeh, pa tudi pri tistih v srednjem življenjskem obdobju. Bolezen je navadno kronična, kar pomeni, da se ponavlja. Nekateri so najverjetneje bolj občutljivi za tovrstno, sicer povsem nenevarno okužbo in se je težko povsem znebijo. Navadno vztraja z vmesnimi izboljšanji in poslabšanji. Bolezen ni nalezljiva, ker je kvasovka malassezia prisotna na koži vsakega človeka. Ni resne narave, je pa za mnoge zelo nadležna.

Klinična slika je navadno tako značilna, da dermatologi večinoma lahko postavimo diagnozo kar s prostim očesom pri kliničnemu pregledu. Kadar smo v dvomih, si lahko pomagamo tudi z odvzemom materiala s površine kože in mikroskopskim dokazom kvasovke Malassezie.

Zdravljenje

Zdravljenje pityriasis versicolor je protiglivično. Najučinkovitejši so antimikotiki, predvsem azolni, ki dobro zavirajo rast kvasovk. Učinkovita sta tudi cinkov pirition in selenov sulfid. Učinkovine na kožo nanašamo v obliki krem, losjonov, pršil ali šamponov, veliko jih je na voljo v lekarni tudi brez recepta. Navadno zadostuje redna uporaba šampona, ki vsebuje antimikotik, uporablja pa se ga kot tekoče sredstvo za prhanje. Peno je treba na oboleli koži pustiti delovati nekaj minut, nato pa jo temeljito izprati.

Ob zelo izraženi klinični sliki je zdravljenje vsakodnevno, po izboljšanju pa ga je koristno ponavljati enkrat ali dvakrat na teden, kar navadno uspešno prepreči ponovitev oziroma poslabšanje bolezni. Zdravljenje s šamponom lahko prvih nekaj tednov kombiniramo z uporabo protiglivične kreme z azolnim antimikotikom, ki jo na obolele dele trupa in vratu namažemo po prhanju. V poštev pride tudi zdravljenje s tabletami antimikotika, ki pa navadno ni potrebno in tudi ni učinkovitejše od opisanega lokalnega zdravljenja. Oblačila naj bodo zračna in naj preprečujejo pretirano potenje.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112