Kirurške korekcije brazgotin po aknah

sep 10

Akne se pojavljajo pri 90 odstotkih najstniške populacije in se v 12 odstotkih primerov nadaljujejo v odraslo dobo z občutnimi psihosocialnimi učinki. Pogosto posledica vnetnega procesa so brazgotine različnih oblik (atrofične, hipertrofične, valovite brazgotine, brazgotine ovalnih oblik, podobne tistim po vodenih kozah, ter vertikalno potekajoče brazgotine, ki segajo v usnjico ali celo podkožje).

kirurske korekcije 17 1Nastanek različnih oblik brazgotin še ni docela pojasnjen. Za kirurško korekcijo brazgotin so opisane številne metode, od izreza brazgotin, biopsije in uporabe kožnih presadkov do laserskega zdravljenja, zdravljenja s tkivnimi polnilci in mezoterapije ter kemični pilingi in druge tehnike pomlajevanja.

Z aknami so lahko prizadeti vsi deli telesa, ki vsebujejo lojnice, predvsem obraz, hrbet in trup. Če aktivne akne niso ustrezno in pravočasno zdravljene, lahko vnetni procesi povzročijo trajne brazgotine. Strokovna literatura navaja, da se brazgotine pojavijo pri odstotku populacije, 14 odstotkov teh brazgotin pa ima močno negativen estetski videz in pomeni psihosocialni problem. Na nastanek brazgotin vpliva več dejavnikov, kot so povečana produkcija loja, spremenjeno razmerje lipidov v loju in povečana aktivnost moških spolnih hormonov.

Pri nastanku brazgotin sodelujejo številne telesne celice, ki proizvajajo encime, vplivajo na vnetje ter brazgotinjenje. Znanstvene raziskave pri pacientih, ki imajo po aknah brazgotine, kažejo, da je pri njih vnetni proces bolj izražen in traja dlje kot pri pacientih z aknami brez brazgotin. Pomembno vlogo pri tem pa ima aktivacija vnetnih celic, ki sproščajo vnetne mediatorje.

Postopek

kirurske korekcije 17 2Najprej je potreben natančen pregled kože. Ugotoviti je treba, ali ima pacient aktivne akne ali zgolj posledice aken – brazgotine in kožne neravnine. Nato je treba brazgotine natančno opredeliti in jih opisati. Najpogostejše so tako imenovane ice-pick brazgotine, ki so ozke, vendar zelo globoke. Potekajo navzdol v globlje plasti kože. Druge najpogostejše brazgotine so ovalne oblike, z ostrimi robovi, podobne kot brazgotine pri vodenih kozah. Prepoznati je treba tudi tako imenovane valovite brazgotine, ki so široke 4 do 5 milimetrov in nastanejo zaradi brazgotinjenja v globini kože, površina kože pa je normalnega videza. Pri pacientih prevladujejo atrofične brazgotine, pri 10 do 20 odstotkih pa se pojavijo hipertrofične brazgotine oziroma keloidi. Te brazgotine so nad ravnino okolne zdrave kože in čvrste konsistence.

Ko natančno opredelimo spremembe površine kože in brazgotine v globini, lahko izberemo ustrezne kirurške metode zdravljenja. Ob tem je bistveno, da je primarni proces aken končan oziroma bolniki nimajo aktivnih aken. Po predhodnem pogovoru in analizi kože s pacientom izberemo ustrezne metode zdravljenja. Za atrofične brazgotine imamo na voljo natančne laserske metode, s katerimi lahko izravnamo neravnine in nato z dodatnim postopkom vplivamo na nastanek novega kolagena. Največkrat je treba tako zdravljenje ponoviti dva- do trikrat, da dosežemo čim boljši rezultat. V literaturi, zlasti starejšega datuma, so opisane tudi dermoabrazija, to je mehansko brušenje vrhnjih plasti kože, mikrodermoabrazija, ki odstrani zgolj vrhnjico, ter kemični piling, kar pa so starejše metode terapije.

Danes prevladuje terapija z laserjem, ki je veliko bolj natančna. Poznamo dve skupini laserjev. Prvi so ablativni in z njimi zelo selektivno odstranimo neravnine na koži, drugi pa so neablativni laserji, s katerimi lahko spodbudimo tvorbo novega kolagena in krčenje kože, s posledičnim dvigom brazgotine. Omenjene metode lahko kombiniramo tudi s kirurškimi tehnikami, pri katerih v lokalni anesteziji s posebnim rezilom izrežemo brazgotine in nato s pomočjo povečevalnih lup kožo zašijemo z zelo tankimi šivi ali pa celo opravimo tako imenovano punch biopsijo ter brazgotinsko tkivo nadomestimo s kožnim presadkom. Pomembna slabost tovrstnega zdravljenja so odvzemna mesta kožnih presadkov, ki jih neposredno zašijemo in puščajo za seboj manjše brazgotinice. Opisana je tudi tehnika dviga brazgotinskega tkiva, pri kateri prekinemo zgolj dno brazgotine in omogočimo, da se koža napne in dvigne. Poleg omenjenih tehnik lahko zdravljenje kombiniramo s tkivnimi polnili, bodisi maščobnim tkivom, hialuronsko kislino ali injekcijami kolagena, s katerimi lahko dodatno in vsaj začasno izravnamo kožo. V zadnjem času so opisane tudi druge metode, ki povzročajo stimulacijo nastanka novega kolagena: »needling« in »microneedling«. Pri teh tehnikah s posebnimi iglami napravimo poškodbo kože, ki povzroči nastanek novega kolagena.

Pri hipertrofičnih in keloidnih brazgotinah se uporabljajo tehnike injiciranja topnih kortikosteroidov in lokalnega anestetika. Manj pogosto se uporabljajo tudi citostatična zdravila (fluorouracil) in interferoni. Opisane so tudi druge metode zdravljenja hipertrofičnih in keloidnih brazgotin, kot so kriokirurgija, zamrzovanje tkiva in obsevanje, ki pa pri zdravljenju brazgotin po aknah niso najbolj primerne.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112