Plomba ali protetika

sep 10

Pri zobozdravniku se pogosto soočimo z vprašanjem, ali se odločiti za kovinsko ali belo zalivko. Vodilo so nam videz, cena in nasvet zobozdravnika.

plomba 17 1V osnovi je odločitev med protetičnimi izdelki in zalivkami pogojena s preostankom zobne krone oziroma vitaliteto zoba ter končnim videzom. Delni fiksnoprotetični izdelki lahko nadomestijo le zalivko in ne pomenijo brušenja celotnega zoba.

Bele zalivke so iz kompozita. To je material, sestavljen iz polimera in polnilnih delcev. Skozi leta so kompozite izboljševali in danes predstavljajo vzdržljive, estetske in predvidljive materiale, ki se lepijo na zobno strukturo. Kemijska vezava zalivke, ki jo omogočajo različni vezni sistemi, spremeni pristop do izdelave zalivke, saj je ta minimalno invaziven in vključuje le obolele dele zoba.

Zalivko izdelamo v barvi, prosojnosti in ostalih anatomskih značilnosti zoba ter je za oko praktično neločljiva od naravne zobovine. S kompoziti lahko nadomeščamo zelo velike defekte v zobni kroni, a se moramo biti pozorni, da se z večanjem defekta povečuje tudi verjetnost pojava pokanja, ki pogosto vodi v izgubo zoba. Ob večploskovnih defektih, ko manjka več kot ena polovica zoba, je smiselno razmisliti o izdelavi delne ali cele prevleke.

S protetičnimi deli seveda tudi nadomestimo manjkajoče zobe v ustni votlini oziroma nadomestimo popolnoma porušeno zobno krono. Ob nastalih vrzelih v zobni vrsti se odločamo za različne rešitve, ki nam jih danes ponuja sodobno zobozdravstvo. Sem štejemo implantološko, fiksno, fiksnosnemno in snemno protetično rehabilitacijo.

Ob načrtovanju v fiksni protetiki se vedno odločamo v duhu minimalno invazivnih posegov, da ohranimo čim več zdrave zobovine. Sodobne adhezijske tehnike nam omogočajo le delno brušenje zob (ni treba krožno obrusiti zoba) z izdelavo nosilnih omaric za most. V primeru, da imamo na sosednjih zobeh ob vrzeli le eno-, dve- ali triploskovno zalivko in kratko vrzel, se lahko odločimo za delno fiksno protetično krono ali onlay, inlay most. Ob seriji plomb v zobni vrsti si lahko estetsko, funkcionalno in trajnostno rešimo problem z inlayi ali onlayi. To so keramični ali kompozitni izdelki, ki jih izdela zobotehnik v laboratoriju in jih zobozdravnik prilepi na prej pripravljen zob. Izdelava je bistveno natančnejša od oblikovanja obsežne zalivke v ustih in tudi materiali so zaradi drugačnih pogojev ob izdelavi obstojnejši.

Večje vrzeli in napredovala parodontalna bolezen so kontraindikacije za fiksnoprotetične rešitve, zato se tedaj odločamo o snemni ali fiksno-snemni protetiki. K snemni protetiki štejemo delne ali totalne vizilne oziroma akrilatne proteze. Glede na položaj in parodontalno stanje preostalih zob se lahko odločimo za njihovo povezavo v fiksno konstrukcijo, ki pozneje nosi snemljivo vizilno protezo. Ob tej odločitvi je pacienta nujno naučiti vzdrževati in čistiti protetične pripomočke, kar je pogosto zahtevnejše kot običajna ustna higiena zobovja.

Večje vrzeli lahko z nesnemljivimi mostički rešimo le z implantati. Slednji lahko nosijo veččlenski most ali pa nadomestijo le en zob. Ob popolni brezzobosti nam implantati omogočajo sidranje proteze na sluznico preko implantata, ki je vstavljen v spodaj ležečo kost. Najpogosteje je problem stabilnosti spodnje totalne proteze, ki se težko stabilizira samostojno na sluznico, saj je v stalnem gibanju med licem in jezikom ter ustnico in jezikom. Tedaj že samo dva implantata v spodnji čeljusti omogočita popolnoma stabilno protezo.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112