Natisni to stran

Oteklina je znak za alarm

nov 02

Kri kroži po telesu po žilah. Iz srca gre prek arterij vse do kapilar, kjer doseže tkiva in organe, ter se od tam po venah vrne nazaj v srce. Kri je sestavljena iz krvnih celic in plazme (medcelične tekočine). Del teh celic in tekočine, ki iz kapilar uide v medcelični prostor, se kasneje po limfnih vodih povrne nazaj v krvožilni sistem.

Motnje v delovanju limfnega sistema povzročijo nabiranje limfne tekočine v tkivu. Zastajanje tekočine se kaže kot otekanje, ki najpogosteje prizadene en ud (redko oba), občasno lahko tudi pripadajoč del trupa. Zaradi zadrževanja tekočine (bogate z beljakovinami) v tkivu se začne formirati fibrozno tkivo. To ovira dovod kisika in hranljivih snovi v tkivo, kar zmanjša možnost celjenja ran. Tkivo zabrazgotini. V tem stadiju postane limfedem neozdravljiv.

Ločimo:

Primarni (prirojeni) limfedem nastane zaradi prirojenih nepravilnosti na limfnem sistemu. Vzrok je lahko zmanjšano število limfnih žil, slabo delovanje ali celo odsotnost limfnih žil v določenem predelu telesa. Lahko se pojavi v katerem koli življenjskem obdobju. Primarni edem je kar osemkrat pogostejši pri ženskah.

Sekundarni (pridobljeni) limfedem nastane kot posledica poškodb ali infekcij limfnega sistema. Najpogosteje gre za posledico zdravljenja raka (odstranitev bezgavk, obsevanj – radioterapije, napredovanje onkološke bolezni). Pojavi se ponavadi nekaj mesecev (ali celo let) po poškodbi. Pogostost sekundarnih oblik limfedema narašča predvsem zaradi operacij raka dojke.

Znaki in simptomi:

Prizadeti sprva zazna napetost v prizadetem predelu telesa, ki se sčasoma pokaže kot oteklina. Z napredovanjem otekanja se počasi zmanjša gibljivost uda. Pojavi se občutek teže v udu, lahko tudi odrevenelost, blaga bolečina, mravljinčenje in pekoč občutek. Edem pozneje postane vedno bolj čvrst. Zaradi povečevanja obsega tkiva postane koža občutljiva in dovzetna za spremembe. Počasi atrofira, izginejo dlake in pojavita se čezmerna poroženelost kože (hiperkeratoza) ter hiperpigmentacija (temnejše obarvanje). Takrat je tkivo ponavadi že popolnoma nevtisljivo. Beljakovinsko bogata tekočina v medceličnini je hkrati idealno gojišče za bakterije, ki povzročajo okužbe (šen, celulitis, limfangitis …). Limfedem je napredujoče obolenje. Zaradi povezanosti limfnega in venskega sistema ima nenormalno delovanje enega vpliv na drugega. Možen zaplet so globoke venske tromboze in zmanjšan venski pretok. Limfedem ni ozdravljiv.

Diagnoza:

Temelji na pregledu in natančni anamnezi. Izključujemo druge možne diagnoze oziroma stanja, kot so patološka debelost, lipedem, srčna obolenja, ledvična obolenja, presnovne motnje, okužbe in vensko popuščanje. Limfedem se običajno razvija počasi. Kadar je potek nenaden, je treba najprej izključiti prisotnost globoke venske tromboze, recidiv raka ali prisotnost okužbe. Za potrditev diagnoze pogosto opravimo ultrazvok tkiv (UZ) oziroma doppler UZ (za oceno pretokov), računalniško tomografijo (CT) in magnetno resonanco (MRI). Za diagnosticiranje primarnega limfedema nam služi limfoscintigrafija (vbrizganje radioaktivnega tehnecija). Ker je možnosti manj invazivnih preiskav več, se le še poredko odločimo za limfangiografijo, s katero prikažemo mezgovnice in bezgavke na rentgenskem posnetku po vbrizganju kontrastnega sredstva.

Zdravljenje:

Cilj je upočasnitev oziroma preprečitev napredovanja limfedema. Zdravljenje je treba začeti zgodaj in je vseživljenjsko. Limfedem se poslabša ob višjih temperaturah zraka, ob prekomerni fizični obremenitvi ali dolgotrajni telesni neaktivnosti. Povečano otekanje bolniki opažajo predvsem proti koncu dneva. Za omilitev in odpravo simptomov se svetuje ustrezno vadbo, dvig okončine nad raven srca, nežno glajenje prizadetega uda od prstov proti trupu in kompresijo s povoji ali kompresijskimi oblačili. Kompresijske obleke je treba menjati redno (3x na leto), saj izgubijo svojo elastičnost in s tem funkcijo. Standardno začetno zdravljenje je uporaba sistemov kratkoelastičnih povojev ali samosprijemljivih povojev z dobro kompresijo (20–60 mmHg). Od fizikalnih terapij sta najučinkovitejši pnevmomasaža in strokovno dobro izvedena manualna limfna drenaža. Strojna limfna drenaža je nekoliko manj intenzivna in ni prilagojena posamezniku ter je zato manj učinkovita. Po vsaki masaži je nujna namestitev nelepljivih kratkoelastičnih povojev. Bolnikom svetujemo, naj vzdržujejo primerno telesno težo ter se izogibajo dolgotrajnemu stanju in sedenju. Zdravila (kot so diuretiki) in diete ne izboljšajo limfedema. Odrekanje proteinski hrani lahko povzroči celo več škode kot koristi. Pri napredovalih oblikah limfedema pride v poštev operativno zdravljenje, kjer se odstrani spremenjeno fibrozno tkivo.

Skrb za kožo:

Posebno pozornost je treba nameniti koži. Ta naj bo čista in dobro hidrirana. Po umivanju temeljito osušena. Odsvetujemo nošenje tesnih oblek ali nakita. Kožo je pri delu treba zaščititi z rokavicami in ustreznimi čevlji. Zavarujte se pred piki komarjev in drugih žuželk, saj že manjša ranica zadostuje za začetek okužbe. Ob poškodbi rano temeljito umijte z vodo in milom ter se posvetujte z izbranim zdravnikom glede potrebe po antibiotični zaščiti. Ker bolezen pomeni za bolnika veliko psihično in fizično breme, svetujemo psihološko podporo (skupine za samopomoč) in ob zapletih (oziroma po potrebi) pomoč specialista (psihiater, angiolog, dermatolog, kirurg, fizioterapevt …).