Natisni to stran

Diabetes

nov 02

S pravo prehrano proti povišanemu sladkorju v krvi

Vrednosti krvnega sladkorja po obroku ponavadi merimo 90−120 minut po zaužitju hrane. Na ta način lahko spremljamo vpliv različnih živil in odmerka zdravila oziroma inzulina na raven krvnega sladkorja. Glukoza in drugi ogljikovi hidrati niso prisotni v vseh živilih v enaki količini. V zelenjavi (na primer v papriki, solati, brokoliju …) je manj ogljikovih hidratov, izraziteje pa na krvni sladkor vplivajo škrobna živila (krompir, kruh, testenine, riž …), mleko, sadje in seveda slaščice. Po teh živilih boste hitreje lačni. Pomembno je, da se držite diete in ta postane del vašega vsakdanjika. Jejte večkrat na dan po malem. Povečajte gibanje. 

diabetes 63 1Prejšnji mesec smo objavili pismo našega bralca, ki je zapisal, da ima 48 let in da so na preventivnem zdravniškem pregledu testi pokazali, da ima rahlo povišan sladkor v krvi oziroma moteno toleranco za glukozo. Zdravnik mu je povedal, da je korak od diabetesa. Držal se je priporočene diete in upa, da se bodo izvidi izboljšali. Pogosto pa ima občutke volčje lakote, po obrokih, ki temeljijo na ogljikovih hidratih, pa se počuti utrujeno in zaspano.

Objavili smo kratek odgovor s seznamom zelo priporočljive hrane. Tokrat objavljamo:

Seznam hrane, priporočljive v zmernih količinah:

  • pogosto: krompir, riž, testenine, mleko, jogurt, polmastni sir, pusto meso, ribe;
  • poredko: bel kruh, keksi za diabetike, sladko sadje, sadni sok iz svežega sadja, pusti izdelki iz mesa, jajčni rumenjak, drobovina.

Seznam hrane, ki se ji moramo izogibati:

  • hrana z veliko maščobami: ocvrte jedi, maslo, svinjska mast, margarina, mastno meso, majoneza, masleni rogljički, kremni siri, hrenovke, salame, klobase, industrijsko pripravljene jedi, ocvrt krompir, čips, industrijsko izdelane kremne juhe;
  • živila z veliko sladkorja: marmelada, med, sadni sirupi, kompoti, sadni izdelki iz konzerv, pudingi, brezalkoholne sladkane pijače (kokakola …), likerji;
  • živila z veliko maščob in sladkorja: torte, sladoled, čokolada.

Učinkovine za pomoč pri zdravljenju sladkorne bolezni

Na tržišču so številni pripravki komplementarne medicine, pri katerih gre predvsem za ustno izročilo o učinkovitosti določenega dela rastline. Podrobneje poglejmo učinkovine nekaterih najbolj znanih.

CIMET: Poznamo učinkovine cveta in lubja, pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa 2 se uporablja kitajski cimet (cinnamamon aromatica). Uporablja se tudi za blaženje prebavnih težav, kot sestavina pijač, jedi, sladic, žvečilnih gumijev. Učinkovina je najverjetneje hidroksikalkon, ki naj bi okrepil učinek inzulina. Priporočen odmerek znaša pol žličke cimeta na dan, kar se lahko doda kosmičem, v napitke in druge jedi.

KROM: Eden od kemičnih elementov v sledovih. Kot heksavalentna oblika je karcinogen, kot trivalentna oblika pa je netoksičen in ga najdemo v številnih prehranskih sestavinah – brokoli, kosmiči, rumenjak, meso, oreščki, sir, vino in določeno jagodičevje. Pomanjkanje kroma je poznano pri ljudeh na totalni parenteralni prehrani, slabo prehranjenih in tudi tistih, ki jedo veliko sladkorja ali imajo visoke vrednosti krvnega sladkorja. Ni dokazov, da bi pomanjkanje kroma sprožilo sladkorno bolezen, vendar so jo sprožili pri živalih s pomanjkanjem kroma. Krom so uporabljali kot sredstvo za nižanje telesne teže in stabilizacijo krvnega sladkorja ter maščob. Na dan naj bi moški zaužili 35 in ženske 25 mikrogramov kroma. Vendar znanstvene institucije niso potrdile, koliko kroma naj bi zaužili na dan, znana ni niti tista meja, ki jo telo še sprejme brez resnih zapletov.

ČESEN: Sodi v družino lilij in je pomembna začimba v kuhinji že več tisočletij. Učinkovino dobimo v stroku česna. Uporabljali so ga za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, povišanih maščob, kot bakteriostatik in v prevenciji raka. Učinkovina je aliin, ki se ob drobljenju česna pretvori v alicin, deloma se to dogaja tudi v želodcu.

Raziskave so se osredotočale predvsem na holesterol, več jih je dokazalo, da redno uživanje česna zniža holesterol za približno 0,5 mmol/l, preučevali so tudi blag učinek na krvni tlak, medtem ko padca krvnega sladkorja niso dokazali.

Raven sladkorja v krvi lahko merimo. O sladkorni bolezni govorimo tedaj, ko se vrednost krvnega sladkorja na tešče zviša na 7,0 mmol/L ali več oziroma po obroku na 11,1 mmol/L ali več. Vrednosti krvnega sladkorja na tešče 6,1−6,9 mmol/L oziroma dve uri po OGTT (obremenilni test za glukozo) 7,8−11,0 mmol/L kažejo na preddiabetes, začetne motnje v toleranci za glukozo, ki so ponavadi predstopnja sladkorne bolezni tipa 2.

DVOKRPI GINKO (GINKGO BILOBA): Drevo, ki je poznano že 200 milijonov let, je lahko visoko tudi 38 metrov in več ter ima značilno oblikovane liste. Poznamo moško in žensko rastlino, moško drevo po 20 letih rasti spomladi zacveti, odraslo žensko drevo pa ima plodove. Drevo lahko živi tudi 1000 let. Ginko se uporablja pri dementnih stanjih, impotenci, vrtoglavici in šumenju v ušesih (tinitus), višinski bolezni ter astmi, uporabljali so ga tudi pri glavkomu in retinalni degeneraciji, pri sladkorni bolezni pa so preučevali njegov učinek pri retinopatiji in motnjah perifernega žilnega obtoka. Preučujejo tudi učinek na inzulinsko rezistenco.

KOENCIM Q10: Poznan je tudi pod imenom ubikinon, saj ga najdemo praktično v vseh celicah našega telesa, največ pa v možganih, srcu, jetrih, ledvicah in trebušni slinavki. Je topen v maščobah in podoben vitaminu. Dobimo ga s hrano – v perutnini, govedini in brokoliju. S starostjo ga je v telesu manj, še posebno ob kroničnih obolenjih, kot so kardiomiopatije, parkinsonova bolezen, rak, povišan krvni tlak … Uporabljalo se ga je kot pomožno zdravilo pri zdravljenju prav teh bolezni, zbira pa se podatke o njegovem učinku pri sladkorni bolezni.

MAGNEZIJ: Eden najmočnejših kationov v telesu, uporablja se ga kot antacid v številnih stanjih, kot so zaprtost, preeklampsija (nosečniška toksikoza), mišični krči v nosečnosti, različna kardiovaskularna obolenja, kot so aritmije in povišan krvni tlak, pri migrenskem glavobolu in sladkorni bolezni. Magnezij najdemo v zeleni listnati zelenjavi, semenih, oreščkih, mesu, kavi in temni čokoladi. Dokazano je, da ima več kot 25 odstotkov ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 hipomagnezemijo in ob tem dejstvu številni opozarjajo, da nadomeščanje magnezija lahko pomaga pri urejanju sladkorja.

diabetes 63 2Danes je prav pri ljudeh s sladkorno boleznijo znano, da vsaj 1,5-krat pogosteje posegajo po teh metodah oziroma učinkovinah kot drugi kronični bolniki, žal pa le v 40 odstotkih primerov seznanijo svojega zdravnika, kaj še uporabljajo za zdravljenje svoje bolezni poleg inzulina ali peroralnih diabetikov. Morda je namen te vsebine odvrniti strah posameznika, da bi zdravnika seznanil, kako želi izboljšati svojo presnovno urejenost, in se z njim pogovoril o tveganjih in pozitivnih učinkih. Vsekakor je bolje jesti raznoliko in vnašati učinkovine po naravni poti.