Povišana vrednost sladkorja v krvi – kaj pa zdaj?

jun 07

Dobro je, da si kdaj pa kdaj izmerimo vrednost sladkorja v krvi. Tako kot si je vsake toliko dobro izmeriti krvni tlak in se stehtati. Dobro je skrbeti zase.

Kaj pa nam vrednost sladkorja v krvi pove?

Kdaj k zdravniku (če si jo merimo sami)?

Gremo od začetka. Bojimo se sladkorne bolezni. Predvsem tiste, ki je ne odkrijemo dovolj zgodaj, da bi lahko preprečili zaplete.

Kaj pa sladkorna bolezen sploh je? Sladkorna bolezen (diabetes mellitus) je skupina različnih bolezni, ki jim je skupna previsoka koncentracija glukoze v krvi. Previsok krvni sladkor, kot glukozo poimenujemo laično, je posledica sočasno prisotne okvare trebušne slinavke, ki izloča premalo inzulina, in oslabljenega učinka inzulina na telesna tkiva, predvsem mišičje in jetra. Okvara trebušne slinavke sčasoma napreduje, zato se način zdravljenja sladkorne bolezni tipa 2 stopnjuje, in sicer: od spodbujanja k zdravemu življenjskemu slogu do zdravljenja z zdravili in zdravljenja z inzulinom. Poznamo več tipov sladkorne bolezni, in sicer sladkorno bolezen tipa 1 in tipa 2, sladkorno bolezen v nosečnosti ter druge tipe sladkorne bolezni.

Vrste sladkorne bolezni

Tip 1 se pojavi ponavadi zgodaj v življenju, gre za motnjo, ki nastane zaradi uničenja celic trebušne slinavke, kar ima za posledico absolutno pomanjkanje inzulina. Gre za avtoimunsko bolezen, ki se najpogosteje pojavi v otroštvu in mladosti, v večini primerov nekje do 30. leta starosti, lahko pa se pojavi pri kateri koli starosti. Zdravljenje z inzulinom je nujno od samega začetka bolezni, treba ga je nadomeščati vse življenje. Nezdravljena lahko vodi v hitro hudo poslabšanje zdravstvenega stanja in smrt.

Tip 2 je pogostejša oblika. Njen vzrok je v nezadostnem izločanju inzulina oziroma v odpornosti tkiv na njegovo delovanje ali pa je prisotno oboje. Prizadene približno 90 odstotkov diabetikov, pomembna je genetska nagnjenost. Lahko se pojavi pri kateri koli starosti, običajno pa po 40. letu, a narašča tudi število primerov diabetesa tipa 2 pri otrocih.

Dejavniki tveganja

Obstaja veliko dejavnikov tveganja za njen razvoj, med najpomembnejšimi so prekomerna telesna teža, telesna nedejavnost, sladkorna bolezen v družini, starost, nosečnostna sladkorna bolezen v preteklosti, visok krvni tlak, sindrom policističnih ovarijev pri ženskah ter povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi. Zdravljenje je postopno, glede na vrednost glukoze v krvi in morebitno prisotne zaplete – kontrola dejavnikov tveganja, zdravila, inzulin. In redne kontrole.

Kaj pa je preveč?

Normalna vrednost glukoze v krvi je od 3,5 do 5,6 mmol/l. Če je ta nad 5,6 mmol/l, govorimo o povišani vrednosti oziroma hiperglikemiji, potrebno je redno spremljanje. Če presega 7 mmol/l na tešče ali pa 11 mmol/l po hranjenju, pa že lahko govorimo o sladkorni bolezni. Se pravi, če si izmerite krvni sladkor sami in ta presega vrednost 5,6 – posvet z zdravnikom. Če presega 7 oziroma 11 – pregled pri zdravniku in kontrola v laboratoriju. Če je pod 3,5 – nekaj pojejte.

Kaj so tipični klinični znaki nastajajoče sladkorne bolezni?

Neobičajno izražena žeja, pogosto uriniranje in nehotena hitra izguba telesne teže so težave, ki opozorijo na možnost previsokega krvnega sladkorja, če se pojavijo hkrati. Pojavijo se, ko se raven krvnega sladkorja dvigne prek 10 mmol/l. Takšne težave bolnika hitro pripeljejo k zdravniku.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112