Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Ko je bila izr. prof. Janja Ocvirk, dr. med., specialistka internistične onkologije, še v osnovni šoli, je vedno rekla, da bo zdravnica, da bo potem lahko zdravila starše, ko bodo stari. V srednji šoli jo je še najbolj zanimala biokemija, molekularna raven, vendar možnosti za študij tega v Sloveniji tedaj ni bilo in ostala ji je medicina. »Vsekakor me je vedno zanimalo naravoslovje,« je poudarila.

nov 07

Rak prostate

Preventiva, pravočasno odkrivanje, diagnosticiranje, zdravljenje ter novosti v diagnostiki in terapiji

Prehlad je nadležna, nalezljiva okužba zgornjih dihalnih poti, ki je običajno nenevarna. Povzročajo jo številni različni virusi. Ker je število virusov, ki povzročajo prehlad, zelo veliko in ker se razvijajo vedno novi prehladni virusi, človeško telo ne more razviti odpornosti proti vsem virusom prehlada.

Proti gripi se v zadnjih letih spet cepi več ljudi, a je precepljenost žal še vedno nizka. Letošnja novost je brezplačno cepljenje za kronične bolnike in starejše od 65 let. Hkrati s cepljenjem proti gripi je zlasti pri starejših in kroničnih bolnikih priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Pozdravljeni!

Stara sem 29 let in mislim, da imam suho in občutljivo kožo in imam v zvezi s tem nekaj vprašanj. Ali suha koža pomeni, da jo moram vlažiti ali mastiti?

Nekoliko poenostavljeno bi naš krvožilni sistem lahko primerjali z vodovodnim sistemom v hotelu. Vsi vemo, kako pomembno je vzdrževanje cevi. Ob morebitni okvari bi lahko zmanjkalo vode, zamašila bi se stranišča in poplavili odtoki. Hotel bi počasi propadel. Enako velja za naše telo.

Po ocenah leta 2014 je po vsem svetu bilo za sladkorno boleznijo bolnih 387 milijonov ljudi, približno 90 odstotkov jih je imelo sladkorno bolezen tipa 2. To predstavlja 8,3 odstotka odraslega prebivalstva, z enako pogostnostjo pri ženskah in moških. Po nekaterih ocenah je bila v času med letom 2012 in letom 2014 sladkorna bolezen vzrok za 1,5 do 4,9 milijonov smrti letno.

Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki se lahko pojavi v kateri koli starosti in prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Ženske zbolijo trikrat pogosteje kot moški, najpogosteje pa bolezen izbruhne v najbolj aktivnem življenjskem obdobju, med 30. in 55. letom.

Naš življenjski slog in naše duševno stanje pomembno vplivata na izbiro hranil, količino in pogostost hranjenja. Zato ni presenečenje, če enako velja za odvajanje. Prehrana, starost, način življenja, bolezni in celo zdravila določajo, kako pogosto in uspešno se bomo lahko olajšali na stranišču.

Osteoporoza je v večini primerov bolezen starejših. Lahko se pojavi tudi pri mlajših v sklopu drugih bolezni ali stanj ter kot stranski učinek zdravljenja z določenimi zdravili (kortikosteroidi …). Beseda osteoporoza pomeni dobesedno porozne, luknjičaste kosti – kosti, ki so bile prej močne, postanejo zaradi osteoporoze krhke in lomljive.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112