Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kdaj menjati plombo, mostiček …

dec 08

Imam 58 let, precej pravilno skrbim za zobe. Nekaj so mi jih v mladosti izpulili, modrostnih, zaradi težav pri izraščanju, enko zgoraj pa sem kot najstnica zlomila, zato imam prevleko. Desno zgoraj imam tudi mostiček.

Imam tudi nekaj srebrnih in nekaj belih plomb. Moje vprašanje je, kdaj, če sploh, moram menjati plombe, prevleko in mostiček. Ali jih moram menjati tudi, če ni težav? Na enki zgoraj me namreč moti, da je zadaj srebrna in se pri smehu vidi. Bele plombe mi dobro služijo vsa leta, nastajajo pa vidni robovi na stiku plombe in zoba. Mostiček se zdi precej stabilen, se mi pa zdi, da na enem zobu zgoraj (na stiku zoba in dlesni) nastaja večji razmik. Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam. Bralka iz Ljubljane

Spoštovana gospa!

Za menjavo zalivke se odločimo, ko poči, ko odstopa od zobovine, zaradi staranja materiala (korozije, zabarvanja, obrabe površine) ali zaradi kariesa pod zalivko ali zraven nje. Vsekakor je lahko razlog za menjavo zalivke tudi estetski videz. Najpogosteje zaradi barve oziroma, kot navajate, kovine. Funkcionalne in prilegajoče se zalivke, ki tesnijo, ni dobro kar tako odstranjevati, saj se tedaj sprosti največ škodljivih snovi (amalgamske, kovinske zalivke). Čvrstost mostu je le eden od simptomov, ki ga opisujemo pri ocenjevanju primernosti konstrukcije. Most je lahko zaradi lege in položaja korenin nosilcev popolnoma čvrst, vendar pa so korenine in pripojni aparat pod njim vneti in potrebujejo terapijo. Ob neprimerno načrtovanem ugrizu lahko postane most majav, a že rahla korekcija grizne površine s svedrom odpravi preobremenjenost in z njo povezano majavost. Pomembno je, da opazujemo videz dlesni. Vneta dlesen je otekla, rdeča, lahko tudi rahlo modrikasta in ob ščetkanju ali pa že ob grizenju zakrvavi. Odmik dlesni od mostička, ki ga opisujete, je lahko posledica preteklih vnetij, preobremenjenosti ali pa le čezmernega in agresivnega ščetkanja. Najbolje je, da redno obiskujete zobozdravnika, ki lahko sproti oceni spremembe v ustih.

Prebrano 2940 krat
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112