Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zakaj je sladkorna bolezen škodljiva

nov 10

Ko je visok krvni sladkor prisoten dlje časa, povzroči okvaro notranje stene drobnih in velikih žil. Ta okvara je še hitrejša in hujša, če sladkorno bolezen spremljajo povišane vrednosti maščobe (holesterol) in krvni tlak. Okvara večjih žil se kaže kot pospešena ateroskleroza, zožene žile pa zmanjšajo pretok krvi v možgane, srčno mišico, ledvica in noge.

sladkorna 5 dr07

Bolezni, ki so s tem povezane, so možganska kap, srčni infarkt in srčno popuščanje, popuščanje delovanja ledvic in z naporom povezane bolečine v nogah, ki jih imenujemo intermitentna klavdikacija.

Poškodba drobnega žilja se kaže v očeh, ledvicah ter na stopalih. Pojavijo se lahko krvavitve v očesnem ozadju in slepota. Okvara drobnih žil ledvic oslabi njihovo delovanje. na stopalih se okvara oživčenja kaže z okvaro zaščitne občutljivosti, to je tiste občutljivosti, ki opozarja, da je s stopali nekaj narobe; skupaj z okvaro prekrvitve in okužbo to vodi do nastanka ran, katerih posledica je lahko tudi amputacija. Sladkorna bolezen je vodilni vzrok slepote, ledvične odpovedi in amputacije spodnjih okončin.

Dobra novica je, da lahko tveganje, da se kaj takšnega zgodi, zelo zmanjšamo. V prvi vrsti to omogoča uspešno zdravljenje previsokih vrednosti krvnega sladkorja, pa tudi maščob (holesterola) in krvnega tlaka. Vsakemu bolniku posebej določimo zanj najprimernejše ciljne vrednosti. Glede zdravljenja krvnega sladkorja spremljamo uspeh na tri načine: v laboratoriju v krvi določamo HbA1c, molekulo, ki kaže integrirano, tj. povprečno vrednost krvnega sladkorja za zadnje dva oziroma tri mesece (pomembne so tudi vrednosti krvnega sladkorja, ki jih bolniki izmerijo doma), ter presodimo, kakšno je tveganje za hipoglikemije oziroma kako pogoste so, če bolnik prejema zdravila, ki jih lahko povzročijo.

Vsaj enkrat letno določamo tudi koncentracijo maščob (holesterola) v krvi in presojamo predvsem nivo LDL, slabega holesterola. Meritev krvnega tlaka je običajen del vsakega pregleda pri zdravniku, vse pogosteje pa svetujemo tudi meritve krvnega tlaka doma, ki naj se ga seveda izvaja z ustreznim merilnikom in na primeren način.

Zgodnje odkrivanje kroničnih zapletov

sladkorna 6 dr07Tudi če bi do kroničnih zapletov sladkorne bolezni že prišlo, poznamo učinkovite načine, da jih odkrijemo že zelo zgodaj. Tako lahko za večino zapletov poskrbimo še v obdobju, ko je moč učinkovito ustaviti ali upočasniti njihovo napredovanje do najhujših stopenj. Tem postopkom rečemo presejanje za kronične zapete sladkorne bolezni. Izvajamo jih pri vseh bolnikih, tudi če nimajo nikakršnih težav. Večino postopkov izvedemo enkrat letno.

Okvare velikih žil iščemo s skrbnim pogovorom in telesnim pregledom, za oceno prekrvitve nog je pa še posebno pomembno tipanje stopalnih pulzov. Pri poizvedovanju o težavah upoštevamo, da se lahko bolezenski znaki pri bolniku s sladkorno boleznijo kažejo na neobičajne, netipične načine. Kadar je sum potrjen, opravimo nadaljnje, usmerjene preiskave.

Poškodbe drobnega žilja očesnega ozadja iščemo s pregledom očesnega ozadja, ki ga lahko opravimo s pomočjo slikanja s posebno kamero, ali pa očesno ozadje pregleda oftalmolog. Spremembe, ki sodijo v sklop okvare v sklopu sladkorne bolezni, skrbno nadziramo z dovolj pogostimi pregledi, v nekaterih primerih pa je potrebno zdravljenje z lasersko fotokoagulacijo. Ta postopek je neboleč, pomaga pa omejiti območje potencialne krvavitve očesnega ozadja in tako zmanjša tveganje za slepoto. Nekatere napredovale oblike terjajo operativno zdravljenje.

Ledvično delovanje spremljamo z letnimi pregledi krvi in urina. Kadar so v urinu prisotne beljakovine oziroma kadar preiskava krvi pokaže znižano filtracijsko sposobnost ledvic, načrtujemo pogostejše spremljanje s preiskavo krvi ter s telesnim pregledom in pogovorom. Med napredovanjem bolezni se lahko pojavijo motnje v nivoju nekaterih snovi (kalij, fosfat, kalcij), slabokrvnost, otekanje in oslabelost. Ko stanje napreduje, bolniku predstavimo in mu pojasnimo možnosti, ki lahko nadomestijo slabo delovanje ledvic: hemodializa, transplantacija, redkeje tudi dializa prek trebušne votline.

Redni letni pregledi

Bolnik potrebuje  poleg rednega spremljanja uspešnosti zdravljenja glede krvnega sladkorja tudi vsaj enkrat letno meritve krvnega tlaka, določitve maščob (holesterola) v krvi, pregled očesnega ozadja, pregled stopal za oceno prekrvitve in oživčenja ter pregled krvi in urina za oceno delovanja ledvic. Aterosklerotične bolezni iščemo s telesnim pregledom in skrbnim pogovorom.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112