Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Rak prostate

nov 07

Preventiva, pravočasno odkrivanje, diagnosticiranje, zdravljenje ter novosti v diagnostiki in terapiji

rak prostate 64 1Rak prostate je najpogostejši rak pri moških v Sloveniji. Odkrijemo jih več kot 1400 na leto in je po številu obolelih prehitel tako kožnega raka kot raka na črevesju. S starostjo se odstotek obolelih občutno povečuje.

K sreči bolezen v začetni fazi bolezni ni agresivna in je v večini primerov ozdravljiva. V napredovali fazi, ko se razširi na druge organe, pa jo lahko z novimi zdravili precej upočasnimo. Bolezen v začetni fazi praviloma ne povzroča simptomov, zato je preventiva še toliko bolj pomembna.

Poznanih je nekaj dejavnikov tveganja za nastanek raka prostate, ki jih je treba upoštevati pri diagnostiki. Ti dejavniki so:

  • Dednost – Približno 9 % bolnikov z rakom prostate ima dedno obliko raka.
  • Starost – rak prostate je redko obolenje pri moških, mlajših od 50 let. S starostjo se možnost za nastanek raka prostate veča.
  • Rasa – najpogosteje za rakom prostate obolevajo ameriški črnci, najredkeje pa se to obolenje pojavlja pri Azijcih.
  • Hrana – uživanje velikih količin maščob živalskega izvora poveča možnost za razvoj raka na prostati.

Znaki, na katere moramo biti pozorni

Klinični simptomi oziroma bolezenski znaki so v veliki meri pogojeni z anatomskim položajem prostate. Že njeno ime podmehurnica ali obsečnica govori, da leži tik pod mehurjem in da obkroža začetni del sečnice. Rak prostate se razvija počasi in dolga leta ne povzroča težav, ki bi jih bolnik občutil. Bolezen je sprva omejena samo na prostato. Z rastjo raka prostate ta pritiska na sečnico, ki jo oži in povzroča težave z uriniranjem. Bolniki imajo slabši curek urina, pri uriniranju se napenjajo in imajo občutek, da mehurja ne izpraznijo v celoti. Rakasto tkivo lahko prerašča tudi sosednje organe. Najpogosteje se širi proti sečnemu mehurju, kjer lahko preraste vrat mehurja in vstop sečevodov v sečni mehur. Posledica je moten odtok urina iz ledvic v sečni mehur in slabšanje delovanja ledvic. Pogosto bolniki z rakom prostate opazijo krvav urin. Rak prostate je lahko vzrok prisotnosti krvi v semenski tekočini. Bolečine v skeletu se pojavijo, ko rak prostate zaseva in prerašča kostno tkivo. Z rakastimi celicami prostate preraščeno kostno tkivo je bolj krhko. Že pri manjši poškodbi lahko pride do zloma kosti, kar imenujemo patološki zlom. Najpogosteje se ta zgodi v predelu hrbtenice, kar ima lahko za posledico ohromitev spodnjega dela telesa (paraplegija). Kadar je z rakastimi celicami preraščen tudi kostni mozeg, so bolniki slabokrvni (anemija).

Po 50 letu redno na pregled

Rak prostate je zelo pogosta bolezen, ki se s starostjo pojavlja pogosteje. Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja bolezni. Zato svetujemo moškim, starejšim od petdeset let (po nekaterih smernicah nad štirideset let, če ima moški sorodnika v prvem kolenu z rakom na prostati), enkrat na leto preventivni pregled prostate. Vzrok nastanka raka na prostati ni jasen. Ugotovili smo sicer nekaj dejavnikov tveganja, ki bi lahko vplivali na višji odstotek pojavnosti raka na prostati. Mednje sodijo dedni dejavniki (moški, pri katerih je v družini več moških imelo rak prostate, imajo večjo možnost, da tudi sami zbolijo), vnetja, okrnjeno spolno življenje, hormonalni dejavniki, prehrana z več nasičenimi maščobnimi kislinami, rasa …

Kaj lahko pričakujete pri urologu

rak prostate 64 2Osnovna preiskava, ki jo morate opraviti pred pregledom pri urologu, je ultrazvok trebuha. Na preventivnem pregledu vam bo urolog skozi zadnjično odprtino otipal prostato (digitorektalni pregled – DRP). Pri tem ocenjujemo velikost prostate in njeno konsistenco (mehka, elastična, trda) ter morebitne izolirane zatrdline, ki so lahko sumljive za tumor. Tako dobimo vtis o njeni velikosti in odnosu do okolice. Neravna, slabo omejena, grčasta prostata, ki je s prstom ni mogoče natančno otipati in je fiksirana na okolna tkiva, je značilna za napredovali rak prostate. Na pregledu boste oddali kri za PSA, ki ga imamo vsi moški, a je zelo dober marker za pomoč pri diagnostiki raka na prostati. Povišana vrednost PSA ne pomeni nujno raka na prostati. Povišane vrednosti praviloma zasledimo tudi pri vnetjih prostate, pri velikih prostatah, zapori vode, masaži prostate in po cistoskopiji. V primeru sumljivih izvidov za raka prostate se odločamo za mpMRI prostate ali takojšnji transrektalni ultrazvok s punkcijo prostate (TRUZ). Odvzeto tkivo pregleda patolog, ki poda patohistološko diagnozo. V zadnjem letu je bolnikom v Sloveniji na voljo tudi fuzijska biopsija prostate (kombinacija magnetne resonance prostate in ultrazvoka), ki je bolj natančna pri iskanju manjših sumljivih sprememb v prostati. Če ugotovimo raka na prostati, opravite posvet pri urologu. Skupaj se posvetujeta o nadaljnjih ukrepih in se pogovorita o sami bolezni. Rakavo obolenje na prostati lahko aktivno spremljamo, operiramo (odstranimo celotno prostato), obsevamo, v napredovali obliki pride v poštev terapija z zdravili. Na odločitev o terapiji vpliva mnogo dejavnikov, kot so PSA, stadij bolezni, ocena po Gleasonu, spremljajoče bolezni, zmogljivost, starost, osebna pričakovanja bolnika, pričakovano preživetje. Zato se moramo pred diagnostiko z bolnikom natančno pogovoriti in pretehtati negativne in pozitivne posledice postavitve diagnoze. Presejalni programi niso dali želenih rezultatov pri izboljšanju preživetja bolnikov z rakom prostate. Za zgodnejšo in bolj natančno diagnostiko se odločamo individualno pri mlajših moških z večjim tveganjem nastanka bolezni.

NOVOST V SLOVENIJI – urinski test Select Mdx

rak prostate 64 3Urinski test Select Mdx imamo urologi na voljo od začetka letošnjega leta. V tem času smo pridobili kar nekaj izkušenj in moram potrditi, da je uporaba testa na mestu. S testom Select MDx lahko brez biopsije z 98-odstotno natančnostjo predvidimo, ali ima bolnik agresivnega raka na prostati ali ne. Na podlagi rezultatov testa se odločamo o nadaljnji diagnostiki. Za dokončno diagnozo raka na prostati je še vedno potrebna biopsija prostate, se pa bolniki z negativnim testom lahko biopsiji izognejo. V Sloveniji je za zdaj test Select MDx samoplačniški. Izvedba testa je enostavna in neboleča. Urolog opravi masažo prostate z desne in leve strani. Po masaži bolnik odda urin v poseben zbiralnik. Pomemben je prvi curek. Vzorec pošljemo v analizo k proizvajalcu testa na Nizozemsko. Pri analizi upoštevajo tudi podatke o starosti pacienta, morebitnih nepravilnostih na prostati, volumnu prostate, družinski obremenjenosti z rakom prostate ter vrednosti PSA. Evropsko združenje urologov je test Select MDX že uvrstilo med oblike diagnostike raka na prostati.

Gibanje, zdrava hrana in izogibanje stresu

Za konec še enkrat poudarimo pomembnost preventive. Redno opravljajte preglede pri urologu, merite si PSA in opravljajte UZ trebuha. Poskušajte živeti zdravo z veliko gibanja, uravnoteženo prehrano, manj stresno in znižajte prekomerno telesno težo.

Doktor svetuje
  • Rak prostate je najpogostejši rak pri moških.
  • Praviloma ne sproža simptomov, zato so preventivni pregledi pri urologu zelo pomembni.
  • Meritev PSA je še vedno najboljši presejalni test, ki ga je po nekaterih smernicah treba opraviti že pri 45 letu.
  • Pred biopsijo prostate lahko opravite urinski test Select Mdx, ki z visoko natančnostjo predvidi, ali imamo agresivnega raka na prostati ali ne.
  • S transrektalnim ultrazvokom s punkcijo prostate dokažemo raka na prostati. Preiskava je NUJNA za diagnozo in oceno resnosti bolezni. Urolog se zanjo odloči v primeru povišane vrednosti PSA, sumljivega digitorektalnega pregleda ali nejasnosti pri UZ sečil. V primeru manjših sumljivih sprememb v prostati se odločamo za fuzijsko biopsijo.
  • Čakalne dobe na kirurško zdravljenje raka prostate so v Sloveniji nedopustno dolge, kar vpliva na končni izid zdravljenja. Pravočasno ukrepanje je ključno za pozdravitev bolezni!

Zdravniška linija 24/7

012345000

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112