Natisni to stran

Rak prostate - Pravočasno ukrepanje je ključno

nov 10

Rak prostate je postal v zadnjih letih najpogostejši rak pri moških tudi v Sloveniji. Po letnem številu obolelih je prehitel tako kožnega raka kot raka na črevesju. S starostjo se delež obolelih še občutno poveča.

K sreči bolezen v začetni fazi ni agresivna in je večinoma ozdravljiva, v napredovali fazi, ko se razširi na druge organe, pa jo lahko z novimi zdravili precej upočasnimo. Bolezen v začetni fazi praviloma tudi ne povzroča simptomov, zato je preventiva še toliko bolj pomembna.

Znaki, na katere moramo biti pozorni

rak prostate 1 dr07Klinične simptome oziroma bolezenske znake določa predvsem anatomski položaj prostate. Že njeno ime podmehurnica ali obsečnica govori, da se nahaja tik pod mehurjem in da obkroža začetni del sečnice. Težave pri uriniranju nastopijo zaradi bolezenskih sprememb v prostati. Simptomi so različni. Pogosto odvajanje vode, potreba, da gremo na vodo takoj (urgenca), večkratno vstajanje ponoči (nokturija), slabši curek, ki se prekinja, in nepopolna izpraznitev mehurja so tipični simptomi spodnjih sečil, ki lahko opozorijo na raka na prostati. Redkeje se pojavijo vnetje sečil, krvava voda in kamni v sečnem mehurju.

Po petdesetem letu redno na pregled

Rak prostate je zelo pogosta bolezen, s starostjo pa se ta bolezen pojavlja še pogosteje. Uspeh zdravljenja je odvisen od zgodnjega odkritja bolezni, zato moškim, starejšim od petdeset let (po nekaterih smernicah tudi starejšim od štirideset let), svetujemo reden letni preventivni pregled prostate. Vzrok nastanka raka na prostati ni jasen. Ugotovljenih je sicer nekaj dejavnikov tveganja, ki bi lahko vplivali na višji delež pojavnosti raka na prostati. Mednje sodijo dedni dejavniki (moški, pri katerih je v družini več moških imelo raka prostate, imajo večjo možnost, da tudi sami zbolijo), vnetja, spolno življenje, hormonalni dejavniki, prehrana z več nasičenimi maščobnimi kislinami, rasa …

Kaj lahko pričakujemo pri urologu

rak prostate 2 dr07Osnovna preiskava, ki jo je treba opraviti pred pregledom pri urologu, je ultrazvočna preiskava trebuha. Na preventivnem pregledu urolog skozi zadnjično odprtino otipa prostato (digitorektalni pregled – DRP). Pri tem ocenjuje velikost prostate in njeno konsistenco (mehka, elastična, trda) ter morebitne izolirane zatrdline, ki so lahko sumljive za tumor, in dobi vtis o njeni velikosti in odnosu do okolice. Neravna, slabo omejena, grčasta prostata, ki je s prstom ni moč natančno otipati in je fiksirana na okolna tkiva, je značilnost napredovalega raka prostate. Na pregledu boste oddali kri za PSA, ki je zelo dober marker za raka na prostati. Povišane vrednosti PSA ne pomenijo nujno raka na prostati, praviloma jih zasledimo tudi pri vnetjih prostate, pri velikih prostatah, zapori vode, masaži prostate in po cistoskopiji. V primeru izvidov, sumljivih za raka prostate, bo opravljen še transrektalna ultrazvočna preiskava s punkcijo prostate (TRUZ). Odvzeto tkivo bo pregledal patolog, ki bo podal patohistološko diagnozo. V kolikor bo ugotovljen rak na prostati, sledi posvet z urologom o nadaljnjih ukrepih in bolezni, ki praviloma ni agresivna. Rakavo obolenje na prostati lahko aktivno spremljamo, operiramo (odstranimo celotno prostato), obsevamo, v napredovali obliki pride v poštev terapija z zdravili.

Gibanje, zdrava hrana in ogibanje stresu

Za konec še enkrat poudarimo pomembnost preventive. Redno opravljajte preglede pri urologu, merite si PSA in opravljajte ultrazvočne preiskave trebuha. Poskušajte živeti zdravo – z veliko gibanja, uravnoteženo prehrano in manj stresnim življenjem. Zmanjšajte tudi čezmerno telesno težo.