Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kronična venska bolezen je v sodobnem svetu zelo pogosta

nov 10

Pri otrocih in mladostnikih je kronična venska bolezen redka, ima jo približno 20 odstotkov ljudi, starih 35 let, in kar polovica ljudi, starih več kot šestdeset let. Venska kri se iz nog navzgor proti srcu vrača pasivno, predvsem s pomočjo krčenja mišic meč, ki žile od zunaj stisnejo in potisnejo kri navzgor.

Zaklopke v žilah preprečujejo tok krvi navzdol, v smeri težnosti. Razporejene so vzdolž ven na vsakih nekaj centimetrov. O kronični venski bolezni (pogosto uporabljamo tudi izraz krčne žile ali varice) govorimo, kadar povrhnji venski sistem nog ne deluje pravilno. Bolezen se prične počasi, sprva neopazno, vendar nezadržno napreduje. Venska kri v nogah zastaja, tlak v venskem sistemu nog se poveča, vene se še bolj razširijo, njihove zaklopke postanejo neučinkovite in kri prične teči v obratno smer. Povratni tok krvi imenujemo refluks in ta po sistemu začaranega kroga poslabšuje stanje. Vene se vse bolj širijo in njihove zaklopke postajajo vse manj učinkovite.

Vzroki kronične bolezni ven

Natančnega vzroka za nastanek bolezni ne poznamo, zelo pomembni pa so dedna nagnjenost, starost in spol. Verjetnost za krčne žile je skoraj 90-odstotna, če jih imata oba starša. Pojavnost krčnih žil narašča s starostjo, pri 70. letih ima tovrstne težave kar 70 odstotkov ljudi. Veliko pogosteje obolevajo ženske. Pomemben dejavnik je tudi nosečnost, med katero se vene nog razširijo zaradi hormonskih sprememb. Ne nazadnje k bolezni pripomoreta tudi neaktiven, sedeč način življenja in pretežno stoječe delo, ki onemogoča učinkovito vračanje venske krvi proti srcu.

Simptomi in znaki bolezni

zile 1 dr07Na nogah skozi kožo prosevajo tanke modrikaste lasnice, pa tudi nekoliko širše vene, ki jih imenujemo varice. Te so pogosto zvijugane in mestoma zelo razširjene. Pogost je pekoč občutek v poteku razširjene vene. Sčasoma se pojavi otekanje nog, ki je izrazito v drugi polovici dneva, ponoči med spanjem pa oteklina splahni.

Noge so pogosto utrujene in težke, še posebno zvečer. Ponoči se v mečih lahko pojavljajo krči (od tod izraz krčne žile). Ob napredovanju bolezni se na koži goleni pojavijo srbeč izpuščaj in rjavkaste lise. Zadnji stadij kronične venske bolezni je golenja razjeda. Zaradi motene oskrbe s kisikom in hranili tkivo propade, na spodnjem delu goleni pa nastane rana, ki se pogosto težko in počasi celi. Ta stadij bolezni moramo preprečiti s pravočasnim zdravljenjem kronične venske bolezni.

Kdo obravnava kronično vensko bolezen

zobozdravnik 2 dr07Flebologija je veda, ki se ukvarja s krčnimi žilami in je pod okriljem dermatologov. Diagnoza se postavi s kliničnim pregledom, pogosto je v pomoč tudi ultrazvočna preiskava. Oboje omogoči izbiro ustreznega načina zdravljenja. Osnovno je kompresijsko zdravljenje, to je povijanje nog z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stiskajo preveč razširjene vene, normalizirajo delovanje venskih zaklopk in preprečujejo otekanje. Težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila, ki so v obliki tablet.

Razširjene žile, v katerih kri teče v obratno smer, lahko izključimo iz obtoka. Manjše varice je moč odstraniti z vbrizganjem sklerozantnega sredstva v veno z injekcijo, velike krčne žile pa lahko zdravimo kirurško. Poleg klasične operacije danes obstajajo tudi novejše endovenske metode zdravljenja (npr. laserska in radiofrekvenčna), pri katerih se krčna žila zapre z njene notranje strani in se tako izloči iz obtoka. Te posege izvajajo žilni kirurgi in tudi nekateri dermatologi.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112