Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Poškodbe s pirotehničnimi sredstvi

dec 08

Kaj si predstavljate, ko slišite, da si je nekdo pri pokanju petard poškodoval roko in so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju? Malo, kljub temu da je novica mnogo bolj pretresljiva kot litri rdeče barve na filmskem platnu.

V nasprotju z boleznimi in urgentnimi stanji sodobnega časa, ki so posledica nezdravega načina življenja in razvad, nas poškodbe in rane spremljajo že od pradavnine. V zgodovini človeškega rodu so bile tesno povezane z osvajanjem ozemelj, lovom, kmetijstvom in industrijo. Tudi bolnišnice so nastale zaradi oskrbe poškodovanih vojakov v času starega Rima. Tehnološkemu razvoju in spremembam na področju industrije, kmetijstva in hišnih opravil so sledile tudi različne poškodbe in oblike ran.

Vrste poškodb

poskodbe petarde 1 dr 20
 
poskodbe petarde 2 dr 20
Tehnološki napredek je prinesel nove, hitrejše in močnejše stroje za poklicno in domačo uporabo, ki pa imajo tudi boljša zaščitna sredstva. Avtomatizacija, računalništvo, robotika so omogočili, da je obsežnih, umazanih raztrganin manj, žal pa smo priča številnim visokoenergetskim poškodbam v prometu in ekstremnih športih. Število in oblika ran se spreminjata tudi z letnimi časi, vremenom in luno, dnevnimi aktivnostmi ter tudi glede na modne zapovedi, vojne razmere in naravne nesreče.

Poškodbe in rane sodijo med tri najpogostejše vzroke, zaradi kateri ljudje obiščejo zdravnika. V prvi polovici življenja so tudi najpogostejši vzrok smrti. Poleg tega so s poškodbami povezani veliki zdravstveni, ekonomski in socialni problemi, ne le funkcionalne in estetske motnje posameznika, pač pa tudi družbe kot celote. Če iz medicinskega dela odplujemo v bolj poetične vode, lahko rane razdelimo tudi na potrebne (pričakovane) rane in poškodbe med opravljanjem »koristnega« dela ter povsem nepotrebne rane, ki so posledica objestnosti, čezmernega izzivanja, neznanja, podcenjevanja, lažnega junaštva in brezbrižnosti. Pri takih ranah smo lahko udeleženi aktivno, kot poškodovanci, ali zgolj kot posredniki, prodajalci nevarnih predmetov vprašljivega porekla, spodbujevalci ali zgolj nemi opazovalci nevarnega početja. redni prof. dr. sc. Uroš Ahčan dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije Poškodbe s pirotehničnimi sredstvi sodijo v drugo skupino tako razdeljenih skupin ran. So povsem nepotrebne! Pomenijo slabosti na več ravneh, v družini in družbi. Za zdravnike pa so velik izziv, ko se po glasni eksploziji pred rokami kirurga znajde nekaj komaj roki prepoznavnega tkiva.

Deset vprašanj o poškodbah s pirotehničnimi sredstvi

Kdo so poškodovanci?

Žrtve pirotehničnih sredstev, ki jih lahko uvrstimo tudi med eksplozivna sredstva, so zlasti mladi. Tisti, ki sledijo zgledu staršev, vzgojiteljev in vrstnikov. Tisti, ki imajo veliko prostega časa, ki so željni izzivov in postavljanja pred vrstniki ter jim manjka iskrenih nasvetov starejših. To niso zgolj cestni postopači, pač pa tudi nepoučeni in drzni odličnjaki.

Zakaj otroci, zakaj starši?

Otroci sledijo zgledu staršev in svojih vrstnikov, ki izstopajo s svojo drznostjo. V otroški družbi se začne z vprašanjem, kdo si upa, v družinskem krogu pa z mislijo: vsako leto izstrelimo po sto raket in vržemo dvesto petard, pa se še nikoli nikomur ni nič zgodilo. Dostopnost pirotehničnih sredstev vprašljivega porekla in pisanih barv po nizki ceni je več kot lahka.

Kakšne so poškodbe?

Navadno so poškodbe povezane z vrsto pirotehničnega sredstva (eksplozivne moči) in načinom poškodbe (petarda v roki, žepu, pod nogami). Zlasti nevarni so sestavljanje in lepljenje večjega števila različnih pirotehničnih pripomočkov ter lastna izdelava, predelava in dodelava, pri katerih uporabnik ne ve, kdaj in kako močna bo eksplozija. To večinoma počno otroci brez nadzora, ki se igrajo, eksperimentirajo, spoznavajo in delajo tako, da bo bolj »kul«, »mega«, »špon« ...

Katera tkiva so poškodovana?

Pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi se srečujemo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran (foto!!!) brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami (foto!!!) roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami (foto!!!). Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne pa so obsežne kožne vrzeli. Območje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi pozneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti.

Zakaj so rane, ki jih povzročijo pirotehnična sredstva, še posebno nevarne?

Te rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida ali sluha sta lahko del te nesrečne zgodbe.

Kateri kirurški posegi so potrebni?

Posegi so kompleksni in zahtevajo izurjeno kirurško ekipo (zdravniki, sestre in drugo osebje), ki zna in je pripravljena sredi noči opraviti večurno operacijo in z različnimi tehnikami zagotoviti kar najboljšo funkcijo in estetski videz. Najprej je treba odstraniti vse mrtvo tkivo in šele po tem lahko ugotovimo resničen obseg poškodbe, nato pa je treba učvrstiti skelet ter zašiti mišice in kite. Glavni del operacije je mikrokirurško šivanje drobnih žil in živcev, od katerih sta odvisna preživetje in funkcija (foto). Nazadnje je treba poskrbeti še za kožni pokrov, pri čemer je treba pogosto uporabiti proste režnje – del tkiva na žilnem peclju in živcu, prenesti z drugega dela telesa ter vzpostaviti obtok na poškodovanem. Nato so na vrsti korektivne in estetske operacije. Številne.

Ali kirurški posegi lahko vrnejo videz in funkcionalnost?

Pri vseh visokoenergetskih poškodbah, med katere sodijo tudi poškodbe s pirotehničnimi sredstvi, je to možno le redko. Ker tkiva preprosto ni, so zelo pogoste amputacije in posledična invalidnost.

Koliko stane zdravljenje? Koliko stane desna roka šestnajstletnika?

Na to vprašanje nihče ne pozna odgovora. Najprej je cena stroškov dela, organizacija dežurne službe, materialni stroški operacij, stroški dela fiziatrov in fizioterapevtov, nadomestila za bolniški stalež, invalidnina, bolečine, psihične motnje ... Skratka ogromno.

Koliko časa traja telesna rehabilitacija bolnikov s poškodbami?

Trajanje rehabilitacije je odvisno od vrste in obsega poškodbe, uspešnosti operacije, starosti bolnika, dominantnosti poškodovane roke in drugih dejavnosti. Več kot leto dni. Duševne motnje pa so ob različnih obdobjih različne. Pri otroku ob vstopu v šolo, menjavi okolja, adolescenci, pri iskanju zaposlitve in partnerja. Različno pri različnih poškodovancih.

Kaj lahko storimo sami?

Vse, kar je v naši moči, da bi te, nepotrebne poškodbe preprečili. Resno in pravočasno! Opozorila, nadzor, izobraževanje, medijske akcije. Že v vrtcih in šoli je treba opozoriti na nevarnosti.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112