Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Odprava očal z operacijo na očesni leči

dec 08

Oftalmolog prof. dr. Marko Hawlina nam je predstavil novosti na področju operativne odprave dioptrije na daljavo in bližino, ki jo opravljajo v specializiranem okulističnem centru v Portorožu.

Razširjeno je mnenje, da se laser uporablja za odpravljanje vseh težav z vidom, tudi pri starovidnosti.

Laser se uporablja predvsem za odpravo dioptrije pri mlajših od 35 let, za odpravo starovidnosti pa so bolj primerne druge metode, na primer vstavitev znotrajočesnih leč.

Tehnologija je zelo napredovala. Katere so bistvene pridobitve na vašem področju?

Danes poseg opravimo skozi zelo majhne vstopne rane, tako da se po operaciji skoraj ne vidi, da je bilo oko operirano, na oko pa tudi ne dajemo več obveze. Zelo natančni diagnostični aparati nam izračunajo predvideno dioptrijo, zato so sedaj rezultati operacij tako dobri, da je možno operirati tudi nekoga, ki ima sicer z očali še dober vid.

odprava ocal 1 dr 20 odprava ocal 2 dr 20 odprava ocal 3 dr 20
A: Odstranitev vsebine očesne leče z ultrazvočno sondo. B:Implantacija intraokularne leče skozi 2.2 mm rez, ki ga ni potrebno šivati C: Multifokalna intraokularna leča v prozorni lečni ovojnici, ki ostane v očesu.

Zdaj so na voljo tudi intraokularne leče, ki jih vgradite v oko in s katerimi lahko povrnete vid tako na daleč kot tudi na blizu, sočasno pa odpravite še astigmatizem.

Res je, v zadnjem času je zaradi uspešnosti nove generacije multifokalnih in toričnih intraokularnih leč vse več pacientov, ki si ob operaciji sive mrene želijo delno ali v celoti odpraviti potrebo po očalih. To je za to pravzaprav tudi edina priložnost, ki jo imamo v življenju. Nova tehnologija z najnovejšimi trifokalnimi lečami in lečami s podaljšanim goriščem vrača vid na tako rekoč vse razdalje in korigira tudi astigmatizem. Te leče so izdelane povsem individualno, za vsakega pacienta posebej, se ne spremenijo in ostanejo v očesu do konca življenja.

Kakšne pa so možne komplikacije teh operacij ?

Pri vsaki operaciji je teoretično možno, da pride do komplikacij, kot so vnetja ali nepričakovana dioptrija, vendar je takih komplikacij izredno malo. Pri starejših modelih multifokalnih leč so se ponoči okrog luči lahko pojavljali krogi ali odsevi, vid je bil dober na daleč in blizu, slabši je bil na vmesni razdalji, in tudi kontrastna senzitivnost in vid v poltemi ni bil tako dober, pa kljub temu so bili ljudje v veliki večini z njimi zadovoljni. Pri najnovejših modelih leč pa je teh težav bistveno manj.

Kakšna je razlika med vidom po operaciji z vstavitvijo monofokalnih leč, ki jo opravimo na napotnico, in med vidom po vstavitvi multifokalnih leč?

Po operacijah z vstavitvijo monofokalnih leč je vid dober na daljavo, za vid na bližino pa moramo nositi očala. Prav tako te leče ne odpravijo astigmatizma, laično cilindra, zaradi česar so po operaciji potrebna očala tako za vid na daleč kot tudi za na blizu.

So vsi pacienti primerni za implantacijo multifokalnih ali toričnih leč?

Ne, za te posege niso primerni vsi, poleg tega pa je treba vedeti, da so ti posegi nadstandardni, podobno kot laserska odprava dioptrije, zato jih zdravstveno zavarovanje ne krije. Ker je cilj takih posegov doseči optimalen rezultat brez dodatne korekcije z očali, je treba pred njimi natančno pregledati vse dejavnike, ki so potrebni za odločitev o optimalni intraokularni leči za posameznega pacienta.

Kateri pacienti torej za operativno vstavitev multifokalnih leč niso primerni?

Pri starejših je zelo pogosta bolezen starostna degeneracija makule ali rumene pege. Podobno je pri bolnikih, ki imajo napredovali glavkom. Pri njih z operacijo ni moč v celoti vrniti centralnega vida. Se pa tudi zanje razvijajo posebne intraokularne leče, ki naj bi jim olajšale branje in jih bomo v kratkem začeli vgrajevati tudi pri nas.

Ali operacije dioptrije opravljate tudi z laserjem?

Da, tudi. Področje laserske refraktivne kirurgije spremljam že od samega začetka, v zadnjih letih pa je tehnologija tako napredovala, da komplikacij z izbiro prave tehnike skoraj ni več. Te posege opravljam v sodelovanju z dr. Marjanom Irmanom, ki ima v Sloveniji na tem področju največ izkušenj. Uporabljamo najmodernejši laser in uspehi so res dobri. Najnovejše generacije laserjev omogočajo poseg, pri katerem se očesa skoraj ne dotaknemo več. Tudi komplikacij in suhega očesa je s to tehniko manj kot pri tehniki, ki jo na primer na veliko izvajajo v Zagrebu.

Kaj menite o množičnem odhajanju slovenskih pacientov na Hrvaško?

Neprimerno oglaševanje, ki slovenskim zdravnikom ni dovoljeno, je naredilo svoje in več bolnikov, ki so bili operirani na Hrvaškem, zdaj posledice teh operacij zdravi pri slovenskih zdravnikih. Danes ni niti enega strokovnega razloga, da bi naši bolniki hodili na operacije oči na Hrvaško, in tudi njihova cena je, upoštevaje vse stroške in možne komplikacije, nižja v Sloveniji. Še zlasti je treba biti previden pri agencijah, ki ponujajo «neodvisno» primerjavo cen in kakovosti centrov za laser, ker s tem prikrito favorizirajo tiste centre, s katerimi sodelujejo.

Kaj je še treba vedeti o očesnih operacijah? Kaj lahko vpliva na operativni in pooperativni potek?

Zelo pogosto imajo pacienti kronično vnetje maščobnih žlezic, ki imajo izvodila ob trepalnicah. Strjen izloček ustvari čepke, ki zamašijo izvodila teh žlezic, in ob trepalničnem robu se lahko razvije kronično vnetje vek, blefaritis. Gre za bolezensko stanje, ki ga je treba ozdraviti še pred operacijo sive mrene, saj sicer lahko pride do težav s celjenjem ter celo znotrajočesne okužbe, endoftalmitisa. S suhim očesom in boleznimi očesne površine, ki so lahko zelo kompleksne, se poleg operacij sive mrene in bolezni roženice poglobljeno ukvarja asist. dr. Petra Schollmayer. Vsekakor sta pred posegi bistveni natančna priprava in najvišja mera strokovnosti.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112