Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Lasersko odstranjevanje tetovaž

apr 15

Laser je zgolj ena beseda, ki pa označuje številne raznovrstne laserske naprave različnih valovnih dolžin, načinov delovanja ter najrazličnejše ročnike. Glavna prednost zdravljenja z laserjem je selektivnost, kar pomeni, da delujemo na točno določena tarčna tkiva in ohranimo vsa druga tkiva, zato so pri pravilno izbrani laserski napravi in brezhibni izvedbi brazgotine minimalne.

Selektivnost laserja dosežemo s pravilno izbiro ustrezne valovne dolžine, trajanja obsevanja, količine dovedene energije, premera laserskega žarka ter sočasnim zaščitnim hlajenjem povrhnjice.

lasersko odstranjevanje tetovaz 1 dr24 24

»Pravilno izbrana laserska naprava v usposobljenih rokah ostaja ena najpomembnejših naprednih naprav v estetski kirurgiji«

Vsako leto se po svetu za tetoviranje odloči vse več ljudi. Nekatere ocene kažejo, da je v ZDA tetoviranih približno deset odstotkov moških, za poslikavo lastnega telesa pa se, prav tako v ZDA, vsako leto odloči že 24 odstotkov študentov. Popularnost tetovaž iz leta v leto narašča tudi pri nas. Vendar pa marsikdo to odločitev pozneje obžaluje in si želi moteč okras na svoji koži za vedno odstraniti, kar pa, žal, ni vedno tako preprosto. Zadnje raziskave kažejo, da si v ZDA odstranitve tetovaže želi 17 odstotkov ljudi, po 40. letu pa celo več kot 50 odstotkov. Podobno smernico opažamo tudi pri nas.

Postopek

Laser je postal zlati standard za odstranjevanje tetovaž, saj v rokah strokovnjaka omogoča učinkovito, brezkrvno zdravljenje z nizkim tveganjem in minimalnimi stranskimi učinki. Laserski žarek točno določene valovne dolžine namreč barvilo razbije v dovolj majhne delce, ne da bi poškodoval druge kožne strukture. Razgrajene delce tetovaže potem po naravni poti odstrani naš imunski sistem, kar pa traja več tednov. Poseg lahko opravimo brez anestezije, v redkih primerih pa v lokalni anesteziji. Običajno traja 10–20 minut, lahko pa tudi dlje, odvisno od velikosti tetovaže.

lasersko odstranjevanje tetovaz 2 dr24 24

Po terapiji z laserjem lahko koža pobledi, nato se pojavita rdečica in rahla oteklina. Koža je lahko tudi nekoliko strukturno spremenjena, vendar vsi ti znaki kmalu izginejo. Za odstranitev večbarvne tetovaže je potrebnih več laserjev ali kombinirana laserska naprava, ki oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih (laser Q-Switched), ki trajajo le nekaj nanosekund. Najnovejši Fotonin laser QX MAX je izdelan posebej za takšne posege, saj ponuja štiri različne valovne dolžine v eni napravi.

Za popolno odstranitev tetovaže je treba strokovnjaka obiskati od dva- do dvanajstkrat, odvisno od gostote, vrste in globine barvila (amaterska ali profesionalna tetovaža), velikosti tetovaže, starosti, lokacije tetovaže (dela telesa). Večje tetovaže zahtevajo več obiskov. Med enim in drugim obiskom mora miniti vsaj od štiri do šest tednov, saj imajo na ta način celice organizma dovolj časa, da odstranijo delce pigmenta.

lasersko odstranjevanje tetovaz 3 dr24 24

Lažje odstranljive so temne barve, kot sta temno modra in črna, več težav pa je s svetlimi barvami. V teh primerih je včasih tetovažo težko povsem odpraviti. Pigment nekaterih barv lahko vsebuje železo, ki na koži po obdelavi z laserjem oksidira. Vnaprej je težko napovedati točno stopnjo odstranitve, saj zdravnik nikakor ne more vedeti, katero od več sto barvil, ki so danes na voljo, je bilo pri tetovaži uporabljeno.

Obstaja več možnosti odstranitve tetovaže, vključno s kirurškim izrezom, dermabrazijo (brušenje kože), kemičnim pilingom. To so stare metode, ki so invazivne in boleče ter lahko pogosto povzročijo brazgotinjenje ali razbarvajo kožo. Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen in izkušen strokovnjak, ki natančno pozna zgradbo in lastnosti kože ter fizikalne lastnosti in način delovanja laserske naprave, ki se pojmuje kot kirurški instrument.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112