Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Movember - Z rakom prostate je možno kakovostno živeti še vrsto let

nov 10

Rak prostate je najpogostejši rak pri moških. Po podatkih Registra raka RS je v obdobju od leta 2007 do 2011 v Sloveniji na leto v povprečju zbolelo približno 1300 in umrlo približno 360 moških. Do svojega 75. leta starosti za rakom prostate zboli približno vsak 10. moški.

bostjan seruga 1

doc. dr. Boštjan Šeruga, dr.med., specialist internist onkolog

 

Projekcije kažejo, pravi doc. dr. Boštjan Šeruga, dr.med., specialist internist onkolog iz sektorja internistične onkologije Onkološkega inštituta Ljubljana, da bo letno število novih primerov raka prostate v prihodnje pri nas postopoma naraščalo.

Menda največ raka prostate odkrijejo urologi, h katerim gredo moški, ko jim bolezen začne povzročati težave?

Simptomi raka prostate so zelo podobni simptomom, ki jih povzročajo nerakave bolezni prostate (benigno povečanje prostate ali vnetje prostate …). Moški s temi težavami so zato običajno napoteni k urologu, ki opravi ustrezne preiskave. V kolikor obstaja utemeljen sum na rak prostate, urolog opravi tudi biopsijo prostate, s katero se rak prostate dokončno potrdi ali ovrže.

Pri raku prostate je že običajno delovanje interdisciplinarnega tima urologa, onkologa radioterapevta in internista onkologa?

V onkologiji je splošno znano dejstvo, da je optimalen izhod bolezni možno doseči le s pravočasno in kakovostno multidisciplinarno obravnavo bolnikov. Onkologi in tudi urologi se tega zelo dobro zavedamo in zato v zadnjih letih veliko energije vlagamo v naše še boljše sodelovanje.

Pravijo, da je rak prostate bolezen starejših moških, enako pomembna pa je tudi družinska obremenjenost?

Najpomembnejši dejavniki tveganja za razvoj raka prostate so starost, črnska rasa in družinska obremenjenost z rakom prostate. Rak prostate se včasih pojavlja znotraj določenih družin in dobršen del tveganja za njegov nastanek v teh družinah lahko pripišemo dedovanju. Čeprav igra dedovanje pomembno vlogo pri moških, ki so družinsko obremenjeni z rakom prostate, pa zaenkrat ostaja na tem področju še veliko neznanega. Z znanimi genskimi spremembami, ki večajo tveganje za rak prostate, lahko trenutno razložimo samo manjši delež vseh dednih rakov prostate.

Pomembno je torej pravočasno odkrivanje – kdaj bi moral vsak moški na pregled prostate?

movemberVsak moški, ki ima kakršne koli težave s spodnjim urinarnim traktom (težave z mokrenjem, bolečine v medenici …), bi moral poiskati ustrezno zdravniško pomoč, saj so težave dejansko lahko posledica raka prostate Drugače je pri zdravih moških brez kakršnih koli težav. Ko iščemo predrakave spremembe ali zgodnje oblike raka v populaciji sicer zdravih ljudi, ki nimajo nobenih težav, govorimo o presejanju. Tovrstno presejanje se je izkazalo za zelo učinkovito pri raku materničnega vratu in širokega črevesja, saj z njim v populaciji nedvomno zmanjšamo umrljivost. Pri raku prostate je nekoliko drugače. Znano je, da ima velik delež starejših moških v prostati določene rakave spremembe, ki pa pri večini same po sebi niso problematične in sicer ne povzročajo nobenih težav. Lahko pa naredimo problem iz njih mi sami. Že sama postavitev diagnoze raka prostate običajno predstavlja stres, z dodatnimi postopki in zdravljenji pa zdravega moškega lahko po nepotrebnem spremenimo v invalida. Mednarodna strokovna združenja zato odsvetujejo organizirano presejanje raka prostate v populaciji zdravih moških z merjenjem PSA (za prostato specifičen antigen). V kolikor posameznik kljub temu želi opraviti tovrstno testiranje, mora biti pred tem ustrezno poučen o morebitnih tveganjih in posledicah, ki jih lahko prinese tovrstno testiranje in posledično odkritje raka prostate. Morda bi bilo presejanje smiselno le pri moških, ki imajo izrazito zvečano tveganje za nastanek raka prostate (pri moških z družinsko obremenjenostjo …), vendar to še ni povsem dorečeno.

Na koliko let bi morali preventivne pregled ponavljati?

Kot že rečeno, preventivni pregledi pri zdravih moških, ki nimajo nobenih težav niso smiselni in jih mednarodna strokovna srečanja tudi odsvetujejo. V kolikor želi posameznik tovrsten pregled kljub vsemu opraviti, mora biti pred ustreznimi diagnostičnimi testi ustrezno poučen, da s presejanjem lahko odkrijemo raka v prostati, ki je sicer klinično nepomemben in do konca življenja ne bi povzročal nobenih težav in ne bi zahteval zdravljenja. V zadnjem času se menda dogaja, da nekaterim zdravim moškim na menedžerskih in podobnih pregledih pri nas ponujajo določitev vrednosti PSA v krvi brez ustrezne poučitve, kakšne posledice ima lahko zanje tovrstno testiranje.

Zakaj je slišati, da je treba pri vsakem bolniku pretehtati, ali bi zdravljenje prineslo več težav, kot bi jih odpravilo? Ali bi s tako imenovanim agresivnim zdravljenjem bolnikom res škodili?

Ozdravitev zgodnjega raka prostate je možna samo s kirurško odstranitvijo prostate ali z njenim obsevanjem. Obe zdravljenji lahko seveda povzročita tudi neželene učinke, kot so težave z erekcijo, uhajanje vode in težave s črevesjem. Predstavljate si lahko, da imajo moški s temi težavami pomembno okrnjeno kakovost življenja. Pred odločitvijo o zdravljenju se je zato z bolnikom treba skrbno pogovoriti o koristih in vseh možnih tveganjih tovrstnega zdravljenja.

Od česa je sicer odvisna vrsta zdravljenja zgodnjega raka prostate in katere vrste zdravljenja poznamo?

S kliničnim pregledom in biopsijo prostate dobimo pomembne informacije o biologiji oziroma agresivnosti raka prostate. Bolj ko je rak agresiven, hitrejše ukrepanje zahteva. Rake, ki nimajo izrazitih agresivnih karakteristik, lahko urolog nekaj časa tudi samo spremlja. Seveda je odločitev o vrsti zdravljenja odvisna tudi od bolnikove splošne zmogljivosti, pridruženih bolezni in njegovih želja. Zgodnji rak prostate lahko pozdravimo bodisi z operacijo ali obsevanjem. Včasih k obsevanju dodamo še hormonsko zdravljenje, ki učinek obsevanja dokazano poveča. S samo hormonskim zdravljenjem raka prostate ni moč pozdraviti.

Je res, da se kljub zdravljenju pri približno četrtini bolnikov bolezen ponovi in da takrat zaseje v oddaljene organe?

Res je, kljub radikalnemu zdravljenju oziroma zdravljenju z namenom ozdravitve se bolezen včasih ponovi. Ponovitev bolezni pri raku prostate se običajno najprej pokaže z biokemično ponovitvijo, to je s porastom PSA v krvi. Oddaljeni zasevki se običajno pojavijo veliko pozneje, lahko tudi čez več let. Torej, čeprav se bolezen ponovi, je z njo mogoče kakovostno živeti še vrsto let.

V zadnjem letu naj bi na tržišče prišlo veliko novih zdravil, predvsem za napredovalo obliko raka prostate.

Za bolnike z napredovalim rakom prostate imamo zdaj na voljo nekaj novih zdravil, kot so abirateron acetat, enzalutamid, kabazitaksel in radij -223. Pri napredovalem raku prostate se je bolezen že razširila v ostale organe v telesu in zato ozdravitev ni več možna, možna pa je zazdravitev. S temi zdravili lahko bolnikom podaljšamo preživetje, obenem pa tudi izboljšamo kakovost življenja.

Kako pripraviti bolnika, da terapijo sprejme?

Pred zdravljenjem se je z bolnikom treba temeljito pogovoriti in mu tudi predstaviti koristi in morebitne nevarnosti predlaganega zdravljenja. Dolžnost vsakega zdravnika je, da bolnika pred zdravljenjem ustrezno pouči. Običajno bolnik sledi ponujenim možnostim zdravljenja, ki mu jih ponudi zdravnik. Seveda pa ima vsak bolnik tudi pravico, da po ustrezni poučitvi zdravljenje odkloni.

Se da raku prostate sploh izogniti oziroma kaj početi, kako živeti, da ne bi zboleli?

Z zdravim življenjskim slogom lahko nekoliko zmanjšamo tudi tveganje za nastanek raka prostate.

Ko je enkrat ugotovljen rak prostate – kako živeti s to diagnozo?

Z rakom prostate, tudi napredovalim, je možno kakovostno živeti še vrsto let. Seveda je to lažje, če imajo bolniki med svojim zdravljenjem ustrezno podporo. Pri tem so zelo učinkovite skupine bolnikov za samopomoč. Na primer za bolnice z rakom dojke pri nas je izrednega pomena neprofitno združenje Europa Donna Slovenija, ki je članica evropske Europe Donne. Bolnice z rakom dojke si tako ne le pomagajo med seboj, ampak s svojo povezanostjo in ozaveščenostjo tudi dvigajo kakovost svoje zdravstvene oskrbe. Obstaja tudi podobno evropsko združenje za bolnike z rakom prostate Europa Uomo, ki ima že 23 članic, žal pa med njimi ni Slovenije. V Sloveniji potrebujemo motivirane posameznike, ki so se v svojem življenju srečali z rakom prostate in ki bi bili pripravljeni slovenske bolnike z rakom prostate povezati v združenje.

Je torej možno kljub bolezni še dolgo in kakovostno živeti?

Da, vsekakor. Z zdravljenjem lahko bolniku povzročimo številne nevšečnosti, zato je treba dobro presoditi, kdaj posamezni bolnik res potrebuje neko določeno zdravljenje. Odločitve o zdravljenju bolnika z rakom prostate, tako zgodnjega kot napredovalega, včasih niso lahke, v vsakem primeru pa zahtevajo veliko znanja in dobre komunikacijske veščine.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112